december 8, 2015

Za Celje, prijazno starostnikom

V Celju si prizadevajo, da bi starejšim občanom zagotovili čim bolj prijazno bivalno okolje. Na tem področju v prihodnje načrtujejo sprejetje različnih ukrepov.

Župan Bojan Šrot je Zavezo o demografskih spremembah v Bruslju podpisal skupaj z direktorico JZ Socio Suzi Kvas. (Foto: MOC)

Zaveza o demografskih spremembah
Svetovna demografska slika se spreminja, prebivalstvo se stara. Ob tem postaja vse bolj pomembno, da ustvarjamo družbo in okolje, kjer bodo starejši svojo starost preživeli aktivno in karseda zdravo. Tega se zavedajo tudi v Celju, kjer so že v minulem letu sprejeli dokument, v katerem so zapisane usmeritve in aktivnosti za starosti prijazno Celje. Župan Bojan Šrot je v ponedeljek v Bruslju podpisal še Zavezo o demografskih spremembah, ki temelji na Dublinski deklaraciji in je del prizadevanj za starosti prijazno okolje. S tem dokumentom so se Celjani zavezali, da bodo sprejeli akcijski načrt o starosti prijaznem okolju.

Druženje za aktivno starost
S starejšimi v Celju že več let dela Javni zavod Socio. Pod njegovim okriljem deluje Regijski center megeneracijskega druženja, kjer informirajo, osveščajo in izobražujejo vse generacije, svetujejo starejšim o možnih oblikah pomoči in aktivnem druženju, ob tem pa razvijajo nove oblike pomoči starejšim, ki jim lahko olajšajo življenje doma ali pa so v pomoč svojcem pri oskrbi starejših občank in občanov. Organizirajo tudi različna predavanja, ustvarjalne delavnice, filmske in glasbene urice, družabne igre, ki jih vodijo zaposleni v centru in prostovoljci. Javni Zavod Socio je sicer vključen v tematsko mrežo AFE INNOVNET, katere cilj je povezati lokalne in regionalne skupnosti, industrijo, razsikovalne inštitute in civilno družbo, da bi skupaj ustvarili pametne in inovativne rešitve za podporo aktivnega in zdravega staranja ter prispevali k razvoju starosti prijaznih okolij. V projektu partnerji in pridruženi člani predstavljajo dobre prakse na področju starejših. (NS)