junij 5, 2017

Za volan le trezni

Policisti do nedelje poostreno nadzirajo vožnjo pod vplivom alkohola, prepoovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. V Akciji 0,0 šofer bodo preverjali tudi, v katerih gostinskih lokalih so kršitelji uživali alkohol. Lani se je število nesreč, v katerih so bili povzročitelji alkoholizirani, znova povečalo.

Alkohol vpliva na sposobnosti mišljenja in zaznavanja, posledično pa na sposobnost vožnje. Enako tvegano je tudi uživanje drog, zato za volan sedite le trezni.

Vse več tudi droge za volanom
Alkohol je še vedno eden najpogostejših dejavnikov najhujših prometnih nesreč. Lani se je število tovrstnih nesreč po podatkih policije znova nekoliko povečalo. Dobrih 32 odstotkov povzročiteljev nesreč s smrtnim izidom je vozilo pod vplivom alkohola. Umrlo je 41 ljudi, hudo poškodovanih je bilo 175. Največ alkoholiziranih voznikov je še vedno med povratniki in mladimi v starosti med 24 in 34 let. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da se zadnja leta povečuje tudi delež voznikov, ki vozijo pod vplivom drog, zato tudi temu policisti v prvi letošnji akciji 0,0 šofer namenjajo posebno pozornost.

Strogo tudi nad gostince
Poostren nadzor nad prepovedanimi substancami za volanom te dni ne opravljajo le slovenski policisti, pač pa tudi policisti v drugih evropskih državah. Akcijo bodo ponovili še novembra in decembra. Ne bodo pa nadzirali le voznikov, ampak tudi gostince. Ob zaznanih kršitvah bodo preverjali, v katerih gostinskih lokalih so kršitelji uživali alkoholne pijače. (NS)