november 26, 2022

Adventni venčki: naj zadiši po naravi!

Adventni čas je praktično tukaj. Če še nimate adventnega venčka, imate še čisto dovolj časa, da ga naredite sami. Malo se ozrite okoli sebe, zagotovo imate večino sestavin kje na dosegu rok, letos so namreč v trendu naravni materiali, pa tudi trajnostno obnašanje in recikliranje. Morda pa idejo najdete v spodnjem članku.

Letos je v trendovskih adventnih aranžmajih videti ogromno naravnih materialov. (Fotografija je simbolična.)

Že nekaj zadnjih let so v trendu absolutno naravni materiali. Ključno je trajnostno obnašanje, kar pomeni, da se trudimo proizvesti čim manj smeti. Tudi tradicionalno zelenje je ekološko, saj za razliko od plastike ne bo še desetletja ležalo na smetišču, potem ko ga po koncu praznikov zavržemo. Letos je v trendovskih adventnih aranžmajih videti ogromno naravnih materialov, kot osnova pa se pogosto pojavlja kolut debla že prej posekanega drevesa. Okrasimo ga lahko s kakšno vejico zelenja, na sprehodu nabranimi storžki, mahom, šipkovimi vejicami, ki bodo dodale malce naravnih barv. Skratka, narava nam ponuja bogat izbor, vi pa le pustite vaši domišljiji, da izbere kakšno privlačno kombinacijo.

Adventni venčki lahko tudi dišijo. (Fotografija je simbolična.)

Zelo priljubljena je tudi ideja, da vsako svečo položite v svoj kozarček – lahko je kar tisti za vlaganje. Tako lahko kozarčke spet uporabite, namesto da bi jih zavrgli. Tudi to je ekološko obnašanje. Okrasite jih lahko s kakšno pentljo, ali pa kar z navadno vrvico. Zraven lahko dodate palčke cimeta za mamljiv vonj, zvezdni janež, kolute posušene pomaranče … in pričarate čudovit adventni aranžma, ki bo unikaten in samo vaš. Sveče v kozarčkih so sicer dobra (in varna) ideja tudi zaradi požarne varnosti.

In še nekaj je v trendu – preprostost in domačnost. Čas praznikov je za marsikoga zelo stresen in preveč povezan z zapravljanjem. Potrudimo se, da bo to spet čas miru, ljubezni, povezanosti … za to pa ne potrebujemo najmodernejšega venčka, ampak venček, ob katerem nam bo zaigralo srce, ko bomo sedli ob njega. Nekaj nasvetov, kako ga izdelati in kakšni so letošnji trendi, je povedal predsednik svetovnega cvetličarskega združenja Florint, Simon Ogrizek. Z njim se je pogovarjala Andreja Kukovič, prisluhnite jima v spodnjem posnetku.