december 24, 2020

Božična večerja - pomagamo vam kuhati

Ste za to, da letos skupaj pripravimo božično večerjo, ki bo vašo družino navdušila. Za pomoč smo poprosili mojstrice in mojstre vrtenja kuhalnice ter sestavili meni, ki bo res nekaj posebnega. Pa začnimo. 

Brez sladice ni božične večerje. (Foto: Krpan)

Vsak dan, do božiča, bomo objavili recept za posamezen hod našega prazničnega menija. Skupaj z izbranimi kuharskimi mojstri vam bomo pripravili meni, ki ga lahko pripravite tudi doma. 

PREDJED

Za predjed so poskrbeli v Gostilni Šempeter, Bistrica ob Sotli. Srečko Kunst nam je zaupal recept za toplo predjed. 

PIRINA KAŠA S POTOČNIMI RAKI

20 dag pirinega riža
10 dag repkov potočnih rakov
5 dag pora
5 dag korenčka
5 dag zelenjave
Začimbe: poper, sol, olivno olje
Olivno olje, sol, poper, trdi sir za ribanje, peteršilj, sladka smetana, zelenjavna ali ribja juha.
Pirin riž skuhamo in odcedimo, korenček in zelenjavo narežemo in skuhamo (al dente).
Na olivnem olju prepražimo na kocke narezan por, dodamo rakove repke in skupaj prepražimo.
Nato zalijemo z jušno osnovo ter malo podušimo. Dodamo pirin riž, korenček in zeleno ter začinimo.
Serviramo z ribanim sirom ter malce kisle smetane.


Pirina kaša, ki so jo za našo božično večerjo pripravili v Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli. (foto: Andrej Kos)

JUHA

Takole smo začeli našo skupno praznično večerjo. Nadaljujemo pa jo z odlično juho, ki so jo pripravili v Gostišču Pod Goro, Rogatec. Recept je pripravila Nataša Kitak iz gostišča Pod goro.

BUČNA JUHA Z ZVEZDICO

1 zavitek listnatega testa
300 g buče (hokaido ali maslenke)
125 g korenja
80 g šalotke
1 strok česna
3 žlice masla
1 žlička paradižnikove mezge
1 žlička mlete sladke paprike
2 žlički karija 
½ l zelenjavne jušne osnove
60 ml kokosovega mleka
sol, poper, malo nastrganega ingverja, koriander (2 stebelci), limonska trava (1 košček)
2 žlici na pol stepene smetane
2 - 3 žlice bučnega čatnija
1 rumenjak
(sestavine so za 4 osebe)

POSTOPEK:
Iz listnatega testa z modelom izrežemo zvezde, jih premažemo z rumenjakom , po želji potrosimo z bučnimi semeni in spečemo v pečici na 200 °C, do zlato rjave barve.  Bučo olupimo in razpolovimo , odstranimo semena, ter narežemo na cca. 1 cm debele kocke. Korenje očistimo, olupimo in prav tako narežemo na kolobarje. Šalotko in česen olupimo, nasekljamo in popražimo na maslu, v večji posodi. Dodamo bučo in korenje, ter dušimo 5 minut.
Limonsko travo operemo in narežemo na pol centimetrske kolobarčke ter dodamo zelenjavi. Dodamo še paradižnikovo mezgo, potrosimo z mleto papriko in karijem ter zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča. S paličnim mešalnikom naredimo pire in dodamo kokosovo mleko ter odstavimo. Liste koriandra operemo in osušimo, na drobno nasekljamo in dodamo v juho. Juho začinimo še s soljo in poprom ter nastrganim ingverjem, za konec pa prilijemo še smetano. Nalijemo jo v krožnike, na juho pa previdno položimo zvezdico iz testa in žličko bučnega čatnija.

Recept je pripravila Nataša Kitak iz gostišča Pod goro. Kako vam gre doslej? Že kmalu sledi recept za glavno jed.
Bučno juho smo pripravili skupaj z Natašo iz Gostišča Pod goro, Rogatec. (Foto: Nataša Kitak)

GLAVNA JED

Kuhanje božične večerje se nadaljuje tudi danes, ko bomo dodali recept za glavno jed. Recept so sestavili v gostišču Amon iz Olimja.

HRUSTLJAVA RAČJA PRSA

Sestavine:
Dobro odležana račja prsa
Ekološka pomaranča (lupina)
Limona
Nageljnove žbice (klinčki)
Svež ingver
Cvetlični med
Domači rezanci (špinačni)
Lešniki
Začimbe: sol in poper

Najprej po dolžini in širini nežno zarežemo kožo na račjih prsih, solimo in popramo.
Pripravljena prsa položimo v hladno ponev s kožo na spodnji strani in pričnemo s peko. Pečemo tako dolgo, da postane kožica hrustljavo, karamelno zapečena (2-3 min), nato obrnemo prsa na obe bočni strani še za približno minuto in nazadnje zapečemo še spodnjo stran.
Po potrebi maščobo, ki se izteka med pečenjem sproti odlivamo in jo hranimo za pripravo omake. Praviloma, bi morala biti račja prsa v sredini še rožnate barve, ko jih serviramo.
Prsa naj počivajo pred serviranjem še približno 10 minut na toplem (najbolje zavita v peki papirju), da se sokovi v mesu stabilizirajo.

Medtem pripravimo omako. Maščobi, ki je ostala od priprave račjih prsi, dodamo jedilno žličko dobro seseklanega ingverja, ki ga zalijemo s sokom ene pomaranče. Dodamo še naribano lupino pomaranče, jedilno žličko limoninega soka, 3 nageljnove žbice (klinčke) in žličko medu. Omako pustimo vreti cca.10 min.

Priprava testenin:
Skuhamo domače, špinačne rezance (tagliatelle). Pazimo, da jih ne prekuhamo. Tako skuhane testenine stresemo v pripravljeno omako in jih potrosimo z lešniki. Lešnike smo predhodno sesekljali in popražili.


Pečena račka s špinačnimi testeninami. (Foto: AMON)

Recept je pripravila Greta Amon iz Gostišča Amon, Olimje. 

SLADICA

Ostane nam samo še sladica. Za njo bodo poskrbeli v gostilni Krpan, Šmarje pri Jelšah. Toni Golež pravi, da je sladica "pika na i" vsake večerje.

Sestavine:
4 cela jajca
50 g sladkorja v prahu
40 g gladke moke
180 g masla
200 g jedilne temne čokolade

Priprava:
V večjo posodo z mešalnikom zmešamo jajca, sladkor v prahu in moko. V drugo (kovinsko) posodo damo čokolado in maslo. Posebej si pripravimo vodno kopel – mala količina vrele vode v loncu, nad katero damo posodo s čokolado in maslom ter počasi topimo – vmes moramo mešati. Ko je čokolada popolnoma stopljena, jo odstavimo, počakamo da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo prilijemo k mešanici jajc, sladkorja in moke ter vse skupaj premešamo. Modelčke za sufleje premažemo z (malo) stopljenim maslom in posipamo s kakavom. Robovi modelčkov morajo biti dobro namazani. Nato napolnimo modelčke malo po robom. Pečemo na 200 °C, 10 minut.

Ko vzamemo sufle iz pečice ga pustimo 2 minuti počivati, šele nato ga zvrnemo iz modelčka ter ga serviramo na krožnik, katerega smo si med tem časom že pripravili, dodali sladoled in dekoracijo. Takoj ga postrežemo.


Za konec večerje si privoščimo še nekaj sladkega iz Gostilne Krpan, Šmarje pri Jelšah. (Foto: Krpan)

In s tem je naša božična večerja zaključena. Hvala vsem kuharskim mojstrom, ki so nam pri tem pomagali. Vam pa veliko užitkov ob kuhi. Imejte lep praznični večer. Pa dober tek!