avgust 18, 2019

Česar niste vedeli o delfinih

Delfini so znani kot bistre in igrive živali, ki se lahko naučijo zanimivih trikov. Morda pa ne veste, da so tudi odlični v dremanju in ameriški vojski pomagajo varovati jedrsko orožje.

Obstaja kar 44 različnih vrst delfinov, med njih sodijo tudi orke. (Foto: Pixabay)

Dremanje jim gre odlično
Delfini ne morejo dihati pod vodo – kako torej spijo ne da bi utonili? Namesto da bi spali več ur skupaj, polovici njihovih možganov počivata izmenično, najprej od 15 do 20 minut ena, nato druga. Tako zadremajo večkrat na dan, medtem pa lahko plavajo, zajamejo zrak in se obvarujejo pred plenilci.

Spletajo prijateljstva
Delfini so izjemno socialna bitja. Leta 2005 je Oceanografski inštitut floridske Atlantic University objavil izsledke šestih let raziskav. V tem času so sledili 200 delfinom in ugotovili, da ti morski sesalci ne preživijo enake količine časa z naključnimi delfini, temveč si ustvarijo skupine, v katerih se gibljejo.

giphy

Slišijo na svoje ime
To je seveda sestavljeno iz žvižgov in tleskov, s katerimi se sporazumevajo. Znanstveniki verjamejo, da ta imena uporabljajo vse svoje življenje, samice naj bi jih mladiče naučile že celo pred rojstvom. Značilne žvižge uporabljajo, da se med seboj pokličejo in tudi jih spomnijo tudi, če se ne srečajo več deset let.

Ne žvečijo z zobmi
Čeprav imajo zobe, delfini svoj plen – ribe, rakce in lignje – pogoltnejo v enem kosu. Za prebavo delfinov tako v celoti poskrbi želodec, ki je iz več predelov. Eden shrani hrano preden je prebavljena, za kar poskrbi drugi.

Super jata lahko šteje tudi do 1000 delfinov. (giphy)

Varuhi jedrskega orožja
Kljub temu, da veljajo za zelo prijazna bitja, so ljudje nekatere delfine izurili v čuvaje. Ameriški marinci jih urijo še danes. Ker so inteligentni, hitri in se dobro sporazumevajo pod vodo, so jih izučili, da najdejo plovila nasprotnikov, podvodne mine in celo varujejo jedrsko orožje. V preteklosti pa so delfine celo uporabili v vojni v Vietnamu in Perzijskem zalivu. (TMG, vir: MentalFloss)