maj 12, 2019

Česar niste vedeli o palačinkah

Francoske, ameriške, z marmelado, čokoladnim namazom ali skuto – palačinke ima rad skoraj vsak. Redkokdo pa ve, da rekord za najtežjo drži palačinka, ki tehta toliko kot povodni konj ali da ponekod med tekom obračajo palačinke.

Palačinke ponekod za zajtrk postrežejo mladoporočencem.(Foto: Pixabay)

Palačinke za poročni zajtrk
Prvi naj bi se palačink domislili Rimljani. V prvem stoletju so sladico iz moke, mleka, jajc in začimb, pojedli z medom. Do 15. stoletja so različne evropske države razvile svoje različice priljubljene sladice. Ponekod so palačinke pripravljali iz črne moke, ponekod so jim dodajali vino, ponekod pa so jih začinili s cimetom ali klinčki. V 18. stoletju so bile palačinke z medom v delu Nizozemske del tradicionalnega poročnega zajtrka.

Angležinje tečejo s palačinkami
Leta 1445 je bila v mestu Olney prva dirka s palačinkami. Običaj naj bi se začel z gospodinjo, ki je zadnji trenutek prihitela k maši, v roki pa je še vedno držala ponev s palačinko. Od leta 1950 je dirka postala mednarodni dogodek, saj na njem prebivalke Olneyja tekmujejo z ekipo iz ameriškega Kansasa. Bolje gre Američankam, ki so dobile že 37 turnirjev, domačinke si lastijo le 29 zmag.

Človek, ki med maratonom obrača palačinke
Dominic "Mike" Cuzzacrea je tisti, ki je palačinke obračal medtem ko je tekel maraton. Leta 1999 je v treh urah, dveh minutah in 27 sekundah pretekel maraton ob Niagarskih slapovih, med tekom pa ves čas obračal palačinko tako, da jo je metal v zrak. Obrnil naj bi jo kar vsake 1,8 sekunde. Vsega skupaj pa naj bi naštel več kot 5000 obratov. Cuzzacrea pa si lasti še en rekord, povezan s palačinkami. Je tudi človek, ki je palačinko s ponve vrgel najvišje, kar 9,4 metra visoko.

giphy

Težja kot povodni konj
Ko smo ravno pri rekordih – največja palačinka na svetu je bila težja od povodnega konja. Tehtala je kar tri tone. Spekli so jo v Manchestru v Angliji, leta 1994. Seveda pa ji rekord ne bi pripadel, če bi se pri obračanju strgala ali če ne bi bila užitna. V Manchestru pa so spekli tudi najbolj drago palačinko. V restavraciji hotela Radisson Blu Edwardian Hotela se je pred petimi leti znašla palačinka s ceno 800 funtov oziroma več kot 930 evrov. Priložili so ji namreč jastoga, kaviar in šampanjec Don Perignon. (TMG, vir: MentalFloss)