marec 9, 2019

Igrača, ki spremlja generacije

Generacije deklet imajo med svojimi igračami vsaj eno lutko Barbie, ki prav danes praznuje 60 let. Sprehodili smo se po njeni pestri preteklosti.

Barbie praznuje 60 let. (Foto: Pixabay)

Barbie je svet ugledala natanko pred 60 leti, ko so jo predstavili na sejmu igrač v New Yorku. Zamislila si jo je Ruth Handler, žena soustanovitelja podjetja Mattel, in jo poimenovala po svoji hčeri Barbari.

Prva Barbie je obiskala zabavo ob bazenu. (Foto: Mattel)

Od Pentagona do igrač
Prva lutka je nastala pod rokami inženirja Jacka Ryana, ki je pred tem izdeloval izstrelke za Pentagon. Vodilni v Mattelu so ga zaposlili, ker so verjeli, da lahko s svojim poznavanjem materialov izdela kakovostno in funkcionalno igračo. Po njegovi zaslugi ima Barbie gibljiv vrat in kolena. Tako se je začela prva masovna proizvodnja lutke za igro s potezami odrasle ženske. Na predstavitvi v New Yorku je bila Barbie urejena za zabavo ob bazenu – izbrala je črno-bele črtaste enodelne kopalke. Te so prikrile, da lutka nima popka – dobila ga je šele leta 2000.

Prvi oglas za Barbie.

Nemška ideja za ameriško dekle
Barbie so njeni ustvarjalci naredili kar se da otrokom prijazno. Vendar je Ruth Handler navdih zanjo dobila med potovanjem po Evropi, ko je v Nemčiji opazila lutko Bild Lilli. Ta je bila spremljevalka za premožne moške, ki so jo naredili po podobi lika iz stripov, prodajali pa so jo v trgovinah s tobakom in igračami za odrasle. Proizvajalec Bild Lilli je zaradi kršenja patentnih pravic kasneje tožil Mattel, ki je nemškemu podjetniku za pravice plačal dobrih 21.000 dolarjev.

Barbie je navdihnila Bild Lilli. (Foto: Pinterest)

Barbie družina
Morda niste vedeli, da ima Barbie več bratov in sester. V Barbie svetu sta njena starša George in Margaret Roberts ter ima več bratov in sester, to so Skipper, Tutti, Todd, Stacie, Kelly, Chelsea in Krissy. In če je Barbie dobila ime po hčeri zakoncev Handler, sta ta Kena poimenovala po svojem sinu Kennethu. Kasneje pa so druščini dodali še Barbiejine nečake in nečakinje ter bratrance in sestrične.

Tudi Ken je dobil ime po otrocih "izumiteljev" lutke. (giphy)

Nerealni lepotni ideal
Lutki so večkrat očitali, da pri deklicah zbuja nerealne predstave o zunanji podobi in lepotnih idealih. Najbolj bode v oči Barbie iz leta 1965, ki so ji priložili knjižico z nasveti, kako izgubiti težo. Eden od nasvetov je bil »ne jejte«. Poleg tega pa je ta Barbie imela tudi tehtnico, na ki je kazala le slabih 50 kilogramov. Barbie je narejena v razmerju 1:6. Kar pomeni, da je bila Barbie s skoraj 180 centimetri podhranjena za 15 kilogramov. Na večletne očitke so v Mattelu odgovorili tako, da so naredili nekaj lutk z različnimi tipi postave in pričeskami ter z različnimi odtenki barve kože.

Pixabay

Hollywodske izdaje
Prvo Barbie so lahko pred 60 ljudje kupili za tri dolarje. Danes lutke iz prve izdaje na dražbah stanejo skoraj 25.000 dolarjev. Nekoliko dražje od osnovnih modelov so lutke, ki so jih navdihnili zvezdniki ali filmski junaki. Svojo Barbie imajo tako med drugim Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn in Elvis Presley, pa manekenka Gigi Hadid, glasbenica Nicki Minaj in avtorica knjig o Harryju Potterju J. K. Rowling. Med filmskimi junaki pa so upodobljeni liki iz franšize Igre lakote, Briljantina, V vrtincu in Čarovnik iz Oza.

giphy

200 Barbie karier
Barbie je v 60 letih menjala kar nekaj poklicev. Začela je kot najstniški model, bila pa je tudi urednica modne revije, stevardesa, balerina, teniška igralka, kirurginja, športnica, igralka, inštruktorica aerobike, novinarka, rock zveznica, ambasadorka Unicefa, vojakinja, kuharica, policistka, potapljačica, paleontologinja, pilotka, učiteljica, predsedniška kandidatka in zoologinja. Tako je do danes opravljala več kot 200 delovnih mest. (TMG, vir: MentalFloss)

giphy