marec 17, 2019

Irski praznik, ki ga ima rad ves svet

Danes lahko srečate škrate, morda najdete celo na lonec zlata, ki so ga skrili na konec mavrice, in ob tem naletite še na kopico deteljic. Morda srečate več ljudi v zelenem kot običajno. Dan svetega Patrika, irskega zavetnika, je namreč vse bolj priljubljen tudi pri nas.

V številnih mestih ob dnevu svetega Patrika pripravljajo parade. (Foto: dublin.ie)

Od sužnja do zavetnika
Sveti Patrik se je rodil v 4. stoletju v Britaniji, ki je bila takrat del rimskega cesarstva. Ko je bil star 16 let so ga ugrabili preprodajalci z ljudmi in ga kot sužnja prodali na Irsko. Od tam je pobegnil, a se je čez nekaj let vrnil in med Irce širil krščansko vero. Ustanovil je številne šole in samostane ter zgradil številne cerkve po svoji smrti postal zavetnik Irske. Legenda celo pravi, da na Irskem ni kač po njegovi zaslugi. A so geološke raziskave pokazale, da na smaragdnem otoku kač nikoli ni bilo, saj je otok zanje prehladen.

Pixabay

 

Zelena pretenta škrate
Na današnji dan številni oblečejo zeleno, ki velja za barvo Irske. Ljudska pripovedovanja pravijo, da ljudje v zelenih oblačilih postanemo nevidni škratom, ki jih zato ne morejo uščipniti. Zelena pa naj bi tudi prinašala srečo. Ljudje so ob dnevu svetega Patrika sicer sprva izbirali svetlo modra oblačila, zelene oprave in motivi deteljic so se pojavili šele v 18. stoletju, v času gibanja za irsko neodvisnost. Detelja pa je s svetim Patrikom povezana bolj od zelene barve – z deteljico je namreč poganskim prebivalcem Irske razlagal krščansko Sveto Trojico.

giphy

Nekoč na ta dan zaprli pube
Dan, ko se spominjajo svojega zavetnika, je državni praznik na Irskem in Severnem Irskem. Irci pa so se Patrikovega življenja na 17. marec, dan njegove smrti, dolgo spominjali le z verskimi obredi in običaji. Na Patrikov dan so bili pubi zaprti. Tako je ostalo še do 70. let minulega stoletja, ko so tudi na Irsko prišla praznovanja, ki se povezujejo z irskim pivom. 

Pixabay

Patrikov dan praznujejo po vsem svetu
Prazniku so versko noto odvzeli in ga približali množicam irski priseljenci v ZDA. V svojih skupnostih so začeli prirejati parade, prva je bila leta 1737 v med Irci, ki so iskali boljše življenje, zelo priljubljenem Bostonu. Sledila sta mu New York in Čikago. Od takrat se je praznovanje nekoliko razširilo in spremenilo – v velikem jabolku se parade udeleži približno 250.000 ljudi, v Čikagu pa na ta dan svojo reko obarvajo zeleno, za kar potrebujejo kar 40 ton barvila. Danes parade prirejajo celo v Tokiu, Sydneyju in Buenos Airesu.

Pixabay

Milijonski zaslužki
St. Patrick's Day, kot mu pravijo v angleško govorečih država, praznujejo tudi pri nas. Marsikje na večer praznika pubi pripravijo posebno ponudbo, ponekod organizirajo tudi »pub crawl«, zabavo, ki se seli iz puba v pub. Na ta dan so priljubljena predvsem irska piva, najbolj slavno med njimi je seveda pivo Guinness. Pubi pa na dan irskega zavetnika po svetu zaslužijo vrtoglavih 245 milijonov dolarjev. (TMG)

giphy