januar 27, 2023

Josip Ipavec in njegov Možiček na poštni znamki

Pošta Slovenije z današnjim dnem izdaja nove poštne znamke. Med drugim je počastila Šentjurčana Josipa Ipavca, ob 150. obletnici njegovega rojstva. Svojo znamko je dobilo tudi Črno jezero na Pohorju.

Vrednost znamke, ki je posvečena Josipu Ipavcu in njegovemu možičku, je vredna 1,08 evra. (Foto: Pošta Slovenije)

»Slovenija ima nedvomno veliko zaslužnih posameznikov, ki so delovali na najrazličnejših področjih in si zaslužijo tudi svoje mesto na poštni znamki. Tako Pošta Slovenije v tokratnem izidu obeležuje 150. obletnico rojstva skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca,« pravijo na Pošti Slovenije, ki je to znamko izdala v seriji znamk Znamenite osebnosti. Josip Ipavec je znameniti šentjurski zdravnik in skladatelj, med drugim je avtor prvega slovenskega baleta Možiček. Tudi Možiček je dobil prostor na znamki, ki jo je oblikoval Marko Prah, vidite pa jo na naslovni fotografiji tega članka. Znamko so izdali na pobudo Občine Šentjur, ob njej pa danes izide tudi žig prvega dne, ki bo dopstopen le na pošti v Šentjurju.

Žig, ki bo dostopen le na šentjurski pošti. (Foto: Pošta Slovenije)

Med danes izdanimi znamkami je tudi znamka Črnega jezera na Pohorju, in sicer v seriji Naravna jezera Slovenije. Izšla je v bloku z eno znamko, njena vrednost je 2,58 evra.

Znamka z upodobitvijo Črnega jezera. (Foto: Pošta Slovenije)

Pošta Slovenije je sicer v tej seriji izdala še voščilno znamko v obliki srca, znamko, posvečeno zdravniku in kemiku dr. Friderik Preglu, ki je pred 100 leti prejel Nobelovo nagrado za kemijo, ter znamko, ki prikazuje sodobno rokodelsko kamnoseštvo.

Podrobnosti o vseh znamkah najdete TUKAJ. (AD)