oktober 20, 2019

Karavana še zadnjič letos; odlično je bilo na Korčuli

V četrtek zjutraj je proti Dalmaciji krenila še zadnja letošnja karavana Štajerskega vala in TA Relax. Na raziskovalno štiridnevno pohajkovanje po sončni Korčuli smo tokrat na popeljali kar pet avtobusov popotnikov.

Res veliiiiiiiko nas je ... in pošiljamo vam pozdrav s Korčule!

Slovenci smo znani po tem, da s sabo na dopust vzamemo dobro voljo, slovensko pesem in kakšen domač priboljšek. Nekako tako se je začela že naša četrtkova jutranja pot proti Dalmaciji, ko smo lovili trajekta iz Splita oziroma Orebiča do našega cilja v mestecu Korčuli. Že ob snidenju na trajektu je bilo jasno, da se bo na štiridnevnem potepanju veliko pelo, plasalo in da nikomur med nami niti za trenutek ne bo dolgčas. Ekipa vodnikov (Stanka, Sandra, Tanja, Darko in Srečko) je poskrbela za vse zgodovinske, geografske informacije in tudi za kakšne drobne šaljive cukerčke; v imenu Štajerskega vala pa sva ritem vesele karavane tokrat ujela Darko in Andreja.

Raziskali vsak kotiček
Po dolgi poti in razgibanem večeru smo se v drugi skupni dan na Korčuli prebudili sveži in polni vzemirljivega pričakovanja. Po zajtrku smo se odpravili raziskovat biser otoka, zgodovinsko mesto Korčula, ki ga najdemo na Unescovem seznamu zaščitene kulturne dediščine. Med ozkimi kamnitimi ulicami smo iskali nalepše točke za spomine in fotografije, bili presenečeni nad bogato zgodovino mesta in tudi nad pogumom legendarnega popotnika Marka Pola, ki naj bi izhajal prav od tu. Le poglejte si v galeriji slik, koliko lepih spominov smo ujeli. Z romantičnega obalnega mesta smo se nato vkrcali na ladjico, zapeli nekaj slovenskih pesmi še na njej, nato pa na kratko obiskali otok Badijo. Plesno-glasbeni večer, prežet z odlično energijo in vrsto pravih spektakularnih presenečenj pa smo doživeli ob koncu dneva, ko je ekipa Ta Relax in Štajerskega vala poskrbela, da smo se prav vsi res sproščeno zabavali in od srca nasmejali. Zaigrala je Maša, naša najmlajša udeleženka karavne - ki bo nekoč zagotovo odlična glasbenica; zapel nam je sloviti Luciano Pavarotti, na nočno potapljanje so nas povabili "graciozni plavalci", s Francem smo pihali svečko na pravi rojstnodnevni torti, Darko Mlakar nam je premierno predstavil svojo novo pesem, zvezde večera pa so bile "Vesele Štajerke".

Oliver in oljke
Sobota je bila dan, ki smo ga posvetili oljkam, olivam … in tudi Oliverju. Po krepkem zajtrku smo se odpeljali proti Veli Luki, kjer smo se poklonili enemu najuspešnejših in tudi najpopuarnejših hrvaških pevcev, Oliverju Dragojeviču, ki je svojo mladost preživel prav v tem obalnem mestecu. Za tem smo se ustavili na zanimivem ogledu ene od številnih korčulanskih oljarn. No, tisto najbolj zanimivo in zabavno pa nas je tu šele čakalo: obisk oljčnega nasada, kjer smo po prijazni dobrodošlici domačinov zavihali rokave in prav pridno napolnili kar nekaj posod z olivami. Da v korčulanskih »maslinikih« nikoli ne zmanjka smeha, dobre volje, kakšne šale ali dveh in navsezadnje tudi »dalmatinske pisme«, nam je bilo prav kmalu jasno. Z veseljem smo zapeli s klapo Kumpanija Vela Luka in ne boste verjeli, med starimi oljkami in ob rahlem pišu maestrala tudi prav veselo zaplesali. Žarečih oči in polni novih vtisov smo se vrnili v naše tukajšnje „domove“, zvečer pa prisluhnili še najlepšim hrvaškim klapskim napevom.

Prehitro je minilo
Da se vse lepo prehitro konča, nam je bilo jasno v nedeljo zjutraj, ko smo se prav zgodaj poslovili od enega najlepših hrvaških otrokov v trajektni luki Korčula. Po Pelješacu nas je nato pot vodila do Neuma in nato naprej do doline reke Neretve. Seveda s tem naših doživetij še ni bilo konec, na plantaži mandarin smo si namreč prav z veseljem nabrali kar nekaj košaric sočnega in sončnega sadja, ki bo še nekaj dni sladilo naše misli na štiri čudovito preživete jesenske dneve pod okriljem Nevenkine skupine TA Relax in Štajerskega vala.

Prelistajte galerijo slik (ki jo bomo v prihodnjih dneh še dopolnjevali) in se – če vas je zamikalo, da bi prihodnje leto šli z nami – le naročite na novice in vabila Nevenkine skupine. Prihodnje leto nas spet čaka cel kup zanimivih destinacij … da je z nami vedno luštno, to pa zdaj že menda veste. Kajne?! (AK)

Datoteke

O potepanju po Korčuli ... radijski prispevek