november 18, 2018

Katerim sredozemskim znamenitostim grozijo podnebne spremembe?

V Sredozemlju je 49 Unescovih kulturnih spomenikov. Le dva pa sta varna pred podnebnimi spremembami. Nekatere bi pred podnebnimi pojavi lahko celo umaknili – tudi šibeniško katedralo.

Podnebne spremembe je povzročil človek – jih lahko tudi ustavi?

V Benetkah že zdaj beležijo številne poplave morja.

Unesco opozarja, da več deset spomenikov ogrožajo posledice podnebnih sprememb. Največjo nevarnost predstavljata dviganje gladine Sredozemskega morja in erozija prsti. Skupina raziskovalcev z nemške Univerze v Kielu je proučila štiri možne scenarije, ki jih lahko na dolgi rok za svetovne kulturne spomenike spišejo podnebne spremembe.

Pred spremembami ni varna niti italijanska Ferrara.

Tudi če nam uspe zadržati dvig povprečne temperature in ta ostane le za dve stopinji višja kot pred industrijskim razmahom, bo ogrožena večina znamenitosti v Sredozemlju. Od 49 sta pred naravo varna le dva kulturna spomenika. Največja nevarnost preti Benetkam, oglejski baziliki Marijinega Vnebovzetja in renesančnemu mestu Ferrara, kamor veliko turistov pritegne prav tako ogrožena delta Pada. Podnebne spremembe ne bodo prizanesle niti pobrežjem znamenite reke Tir v Libanonu, starodavnemu delu Tarraco španskega mesta Tarragona ter turškemu Efezu.


Ogrožen je tudi starodavni Efez.

Čeprav so spomeniki na dveh celinah, je vsem skupno, da so preblizu morski obali, zato se ne bodo mogli izogniti dvigu gladine vode. Le nekatere spomenike med najbolj ogroženimi bi lahko pred višjo gladino obvarovali tako, da bi jih prestavili. Podobno so že v 60. letih minulega stoletja naredili s templjem Ramzesa II, ki so ga za 20 kilometrov prestavili zaradi gradnje Asuanskega jezu. Med ogroženimi kulturnimi znamenitostmi, ki bi jih lahko umaknili, so zgodnji krščanski spomeniki v italijanski Raveni in katedrala svetega Jakova v Šibeniku. Čeprav bi jih s tem zavarovali, pa bi jih tako iztrgali iz okolja, ki jim daje še dodaten čar. (TMG, vir: ArtNet)

Šibeniško katedralo bi lahko prestavili.