april 3, 2021

Kljub epidemiji naj bo velika noč praznična

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, saj kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. To je praznik veselja in upanja, a letos ga znova močno zaznamuje epidemija koronavirusa, ki je preprečila tradicionalna bogoslužja in obrede. A vseeno poskrbimo, da bo velika noč praznična, pravi župnik iz Rogaške Slatine Jože Vehovar.

O veliki noči smo se tokrat pogovarjali z župnikom iz Rogaške Slatine Jožetom Vehovarjem. (Foto: osebni arhiv)

Velikonočni prazniki se začnejo že na veliki četrtek, ko je Jezus, preden je bil izdan, večerjal s svojimi učenci. Na veliki petek so ga križali, tretji dan zatem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Kristjani verujejo, da je s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt, zato je to praznik veselja in upanja.

Velikonočne praznike spremljajo številni obredi, ki pa jih letos v cerkvah ne bo. Vlada je namreč, da bi preprečila širjenje okužb s covidom-19, med drugim prepovedala zbiranja in druženja. Tako bo tudi letošnja velika noč, kot pravi župnik iz Rogaške Slatine Jože Vehovar priložnost, da čas v prvi vrsti namenimo najbližjim, svoji družini. Podrobneje o prazniku, ki ga zaznamuje epidemija, se je z njim pogovarjala Katja Žolgar