januar 2, 2022

Koliko praznikov bo med tednom?

Vstopili smo v novo leto in mi smo preverili, kako so nam v letu 2022 naklonjeni datumi dela prostih dni. Od dvanajstih praznikov jih bo kar osem med tednom, kar je nekaj več kot lani.

Prva dva praznična dneva v tem letu sta na vikend, kar nekaj naslednjih pa bo med tednom. (Foto: Štajerski val)

V letu 2022 se nam bo za en dan podaljšalo pet vikendov, in sicer vsi s ponedeljkom. Prvega prinaša 2. maj, eden izmed dveh dni praznika dela. Prav tako bomo lahko doma tudi 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja. Naslednji podaljšan vikend bo na 31. oktobra, dan reformacije. Zadnjega bo prinesel 26. december, dan samostojnosti in enotnosti. Seveda ne pozabimo tudi na velikonočni ponedeljek, ki bo letos 18. aprila, in sledi velikonočni nedelji.

Prešernov dan oziroma slovenski kulturni praznik (8. februar) in dan spomina na mrtve (1. november) bosta letos na torek.

Dan upora proti okupatorju, 27. april, bo na sredo.

Ostale dela proste dneve, to so novoletni 1. in 2. januar, 1. maj, dan državnosti (25. junij), in božič (25. december) bomo praznovali na soboto ali nedeljo.

Sicer pa imamo v Sloveniji tudi kar nekaj praznikov, ki niso dela prosti dnevi. To so dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september), dan slovenskega športa (23. september), dan suverenosti (25. oktober) in dan Rudolfa Maistra (23. november).