maj 23, 2021

Komu letošnje zlate piščali?

V tem tednu so že sedmo leto podelili edine slovenske glasbene nagrade zlata piščal. Ob več kot 2000 predlogih je strokovna akademija v petih kategorijah izbrala nagrajence, ki so v letu 2020 izstopali s svojimi glasbenimi dosežki in presežki. Podelitev je že drugič zapored zaradi omejitev glede novega koronavirusa potekala preko spleta.

Zlate piščali so podelili sedmič. (Foto: Tadej Majhenič)

Od Okustičnih in Jadranke Juras do Vlada Kreslina
Nagrado album leta 2020 so prejeli Okustični in Jadranka Juras za skupni projekt Enkratna, neponovljiva. Izvajalec leta 2020 je postala skupina Joker Out. Najboljša skladba preteklega leta je po mnenju strokovne akademije pripadla skupini Dan D za pesem Ne naredi mi tega. Novinci leta 2020 so postali Wckd Nation.

Posebne zlate piščali pa se je razveselil Vlado Kreslin. Prekmurski avtor in pevec je namreč prejel odlikovanje za življenjsko delo.
Vlado Kreslin je dobil zlato piščal za življenjsko delo. (Foto: Tadej Majhenič)

Zlate piščali vsako leto pridobivajo na veljavi, saj so edine aktivne slovenske glasbene nagrade. Letošnji nominiranci so ob razglasitvi predlogov za nagrade zlata piščal opozorili predvsem na pomen pregleda in priznanja dela glasbenikov, ki jih je epidemija novega koronavirusa izjemno prizadela. Odpovedana je bila namreč večina koncertov in ostalih nastopov. Nagrajenci so v svojih zahvalnih nagovorih izpostavili različne vidike pomena nagrade, a so si enotni, da je tovrstna refleksija glasbenega ustvarjanja izjemno pomembna. (JB)