april 3, 2021

Kraljične potic iz Lemberga letos le na fotografski razstavi

V Lembergu se vsako veliko noč bohotijo posebne lemberške mlinčne potice, kraljične med poticami. Slavico Lorenčak je peke takšne potice naučila tašča, zdaj tudi sama to izročilo predaja naprej.

V časih pred koronavirusom so potice v Lembergu razstavili, letos pripravljajo fotografsko razstavo. (Foto: Turistično-društvo Lemberg)

V Lembergu pri Šmarju pri Jelšah za veliko noč pečejo lemberške mlinčne potice. Pravijo jim kar kraljične potic, saj so zelo bogate in drugačne od mlinčevk iz bližnjih krajev. Kaj mora imeti lemberška mlinčna potica, našteva Slavica Lorenčak iz Turistično-kulturnega društva Lemberg:

V času velike noči v Lembergu vsako leto pripravijo razstavo lemberških mlinčnih potic. Letos to ni mogoče, zato so postavili fotografsko razstavo. Zaradi trenutnih ukrepov je še ni mogoče obiskati. A v lemberškem rotovžu bo na ogled do konca junija, do takrat pa bo verjetno že mogoče spet obiskati kulturne ustanove, pravi Lorenčakova. Še več o lemberški potici in njenem pomenu pa v spodnjem pogovoru. (TMG)

"Z leti, če ima srečo, vedno bolj ceni običaje, saj sam postaja del tega izročila," pravi Slavica Lorenčak.

Datoteke

Slavica Lorenčak o lemberški mlinčni potici