julij 14, 2019

Krompirček. Ocvrt krompirček

Verjetno ga ni takšnega, ki ne bi maral ocvrtega krompirčka. Pomfrita. Marajo ga tudi najbolj izbirčni otroci, Belgijci so njegovo zgodovino vključili na svojo turistično spletno stran. Mi pa smo izbrskali nekaj zanimivosti o priljubljeni prilogi.

Ob dnevu krompirčka smo zbrali nekaj zanimivosti. (Foto: Pixabay)

Nastal v belgijski zimi
Krompirček je nastal v Belgiji, natančneje v belgijski zimi. V 17. stoletju so cvrli ribe, pozimi, ko so reke zamrznile, pa so ribe nadomestili s krompirjem. Ocvrt krompirček je postal in ostal zelo priljubljen. Belgijci ga še danes pojedo največ. V enem letu si ga povprečen prebivalec Belgije privošči kar 74 kilogramov. Američani ga denimo pojedo 48 kilogramov na prebivalca letno.

giphy

Kmalu presegel belgijske meje
V ZDA krompirček sicer jedo po zaslugi nekdanjega predsednika Thomasa Jeffersona. Na tanke rezine narezan ocvrt krompir so mu postregli, ko je bil še ameriški ambasador v Franciji, kamor se je krompirček razširil okoli leta 1760. Jefferson je bil nad njim navdušen in zapisal enega prvih pisnih receptov pomfrita.

Wikipedia

Krompirček ni povsem nezdrav
Znano je, da krompirčka ni zdravo na krožnik vključiti vsak dan. Nekaj novih raziskav je sicer odkrilo, da s tem, ko krompirček cvremo v olju, zvišamo vsebnost antioksidantov v njem. Antioksidanti ne pripomorejo ravno k idealni telesni teži in zdravstvenim posledicam prekomerne teže, a vendar pomfrit ni najslabši prigrizek - za tu in tam, če je pripravljen kakovostno.

giphy

58 minut na kolesu
Ena najbolj slavnih verig s hitro prehrano McDonald's je znana tudi po svojem krompirčku. Kar tretjino vsega pomfrita, ki ga multinacionalka proda, ga pojedo v ZDA. Sicer pa so ugotovili, da bi morali za to, da porabite kalorije srednje velike porcije krompirčka, 58 minut kolesariti, 90 minut kegljati ali 47 minut vzdržati visok tempo na aerobiki.

giphy

Krompirček v vesolje?
Evropska vesoljska agencija je opravila testiranja, s katerimi je želela ugotoviti, kako bi se krompirček obnesel v vesolju. Leta 2014 so tako preverjali, kakšen vpliv iima nanj gravitacija. S pomočjo centrifuge so ugotovili, da močnejša kot je gravitacija, bolj hrustljav je krompirček. Popolno hrustljav krompirček naj bi tako potreboval kar trikrat večjo silo gravitacije od te, ki velja na Zemlji. V vesolje jih astronavti tako ne bodo vzeli, saj bi bil pomfrit tam kašast in nič kaj okusen. (TMG, vir: MF, Mobile Cuisine)

giphy