marec 23, 2022

Maturantski plesi se vračajo, a nekoliko okrnjeni

Če je nekaterim šolam v letu 2020 maturantski ples še uspelo speljati, lani to zaradi epidemije ni bilo mogoče. Na veselje srednjih šol pa se najpomembnejša noč za maturante vrača. 

Maturantski plesi bodo! (foto: ŠCC SMM)

Val maturantskih plesov se je v predkoronskih letih sicer začel že koncem januarja. Zaradi nekoliko negotovih razmer v začetku leta se bo ta zamaknil na konec marca oz. začetek aprila, ponekod še na kasnejši čas. Na dveh celjskih srednjih šolah smo preverili, kako potekajo priprave. Ravnateljica Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Simona Črep pravi:

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, kjer bo ples 1. aprila, je največja šola Šolskega centra Celje in ena največjih v državi. Pri številu udeležnih na maturantskem plesu so tako morali močno zategniti pas:

Nekoliko okrnjen bo tudi gastronomski program:

Število gostov so bili primorani omejiti tudi na Gimnaziji Celje-center, kjer bo maturantski ples 7. aprila. Šola je bila maturantska osmoljenka kar dvakrat, saj jim je poleg lanskega koronavirus odnesel že načrtovani maturantski ples tudi v letu 2020 - v samem začetku epidemije. Ravnatelj Gregor Deleja zato pravi:

Deleja dodaja, da so bili primorani pri pripravi letošnjega maturantskega plesa tudi oni sprejeti nekatere omejitve, predvsem pri številu gostov:

Ob tem upajo, da bo cena vstopnic ostala enaka kot pred epidemijo, saj so s prilagoditvami znižali tudi nekatere stroške. Deleja še pojasnjuje, da so bile plesne vaje - z izjemo kratke prekinitve ob strmi rast okužb - nemotene, potekale pa so v več mehurčkih. Maturantje se po besedah ravnatelja plesa zelo veselijo, prav tako so situacijo z razumevanjem sprejeli starši. 

Plesna šola v negotovosti
Na večini celjskih srednjih šol na verjetno najbolj slavnosten ples v življenju pripravlja Plesni val. Učitelj plesa Boštjan Špiljar pravi, da so v začetku šolskega leta pretehtali možne scenarije. Plesne vaje so nato potekale v manjših skupinah, odločili pa so se tudi za poslovno rizičen korak naproti maturantom:

Kljub določenim omejitvam pa se jim je s pripravo uspelo približati predkoronski ravni:

Preverili smo tudi, kako se na letošnje maturantske plese pripravljajo nekatere ostale srednje šole v naših krajih. Šole Šolskega centra Celje bodo svoje maturantske plese izpeljale od 30. marca do 2. aprila. Na Šolskem centru Rogaška Slatina bodo plesali 1. aprila, večjih omejitev pa zaenkrat ne načrtujejo, prav tako se ne bodo dvignile cene vstopnic. Enako sporočajo s Šolskega centra Šentjur. Na Srednji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti bodo maturantski ples izpeljali 22. aprila v Thermani Laško, šola pa trenutno gledano večjih omejitev ne bo potrebovala, saj so manjša šola. Bo pa cena vstopnic nekoliko višja, a predvsem zaradi višjih cen energentov, hrane in storitev. Na Šolskem centru Slovenska Bistrica pa so se odločili, da maturantski ples prestavijo na poletni čas, in sicer na 1. julij, ko, predvidevajo, omejitev ne bo. Za dijake Gimanzije Slovenke Konjice in Srednje poklicne in strokovne šole Zreče bo maturantski ples potekal 26. aprila v domači dvorani. Šoli se lahko tudi pohvalita kot eni redkih, ki sta ples izpeljali tudi v lanskem šolskem letu, in sicer v mesecu juliju.

Vsi sogovorniki so sklenili misel, da v pripravo maturantskega plesa vlagajo veliko truda, saj si maturantje slovesni večer zaslužijo in si ga želijo. (ViP)