december 2, 2022

Milijon evrov za čistilno napravo na Grobelnem

Občina Šmarje pri Jelšah je dobila sklep o državnem sofinanciranju projekta druge faze izgradnje kanalizacije in čistilne naprave Grobelno–Šentvid. Okoljsko ministrstvo bo prispevalo milijon evrov.

Naselje Grobelno bo dobilo dolgo pričakovano čistino napravo. Služila bo tudi za sosednje naselje Šentvid. (Foto: Občina Šmarje/Matic Javornik in Blaž Lah)

Druga faza naložbe je ocenjena na 2,2 milijona evrov, obsega pa dokončanje kanalizacijskega omrežja na Grobelnem in izgradnjo čistilne naprave Grobelno, ki bo, kot sporočajo iz šmarske občine, s solarno elektrarno na strehi objekta delovala pretežno samooskrbno.

»Občina Šmarje pri Jelšah je naložbo že konec januarja letos prijavila na javni razpis za dodelitev sredstev na ukrepu Zeleni prehod – Komponenta Čisto in varno okolje; podukrep: Izboljšanje ukrepov na področju ravnanja z vodo in okoljske infrastrukture, Operacija: Investicije v sistem odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki ležijo na manjših anglomeracijah od 2.000 PE. Sredi junija je ministrstvo zahtevalo dodatna pojasnila in dopolnitev oddane vloge, kar je občina v danem roku uredila. Odločbo o sofinanciranju naložbe je občina prejela v tem tednu,« razlagajo na občini in dodajajo, da je začetek del predviden v drugi polovici prihodnjega leta. Po končani drugi fazi bodo na novo čistilno napravo priključili že zgrajeno kanalizacijsko omrežje Grobelno.

Sledila bo še tretja faza, ki bo vključevala gradnjo povezovalnega kanala do Šentvida in gradnjo kanalizacijskega omrežja v naselju Šentvid. Ocenjena vrednost rega dela projekta je 2,7 milijona evrov. (AD)