april 6, 2021

Muzej Rogatec preko zanimivih zgodb virtualno v vaše domove

Covid razmere, v katerih so se znašli tudi v Muzeju na prostem Rogatec in v Rokodelskem centru Rogatec, zahtevajo velike prilagoditve pri organizaciji ogledov. Ker skupine, predvsem šolske, ne morejo v Rogatec organizirano, prihajajo oni v njihove učilnice. Kako? Preko vodenih virtualnih ogledov, spletnih delavnic ali obiska na terenu v živo.

Muzej na prostem Rogatec z živimi vodenimi ogledi in rokodelskimi delavnicami preko spleta vstopa v domove obiskovalcev. (Foto: Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec)

Virtualni sprehod po muzeju
Čas koronavirusa je zaradi številnih omejitvenih ukrepov močno posegel tudi v Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec, ki upravlja z Muzejem na prostem in Rokodelskim centrom Rogatec. V javnem zavodu v zadnjem letu opažajo, da se ljudje tudi v času, ko so odprti, ne odločajo radi za obisk kulturnih in turističnih ustanov, zato so se obiskovalcem odločili približati preko spleta. Prejšnji mesec so tako uvedli vodene virtualne sprehode po muzeju na prostem v živo, razlaga Nives Brezovnik.

Po besedah Brezovnikove so bili odzivi šol zelo pozitivni. Preko spleta tako želijo postopoma priti v vse osnovne šole, tudi v tiste, ki jih doslej zaradi oddaljenosti niso mogle obiskati.

 
Obiskovalci muzeja lahko preko Zooma spoznavajo kako so v Obsotelju in na Kozjanskem nekoč živeli naši dedki in babice. (Foto: Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec)

Delavnice z rokodelci v živo preko spleta
Prav tako preko spleta so v Muzeju na prostem Rogatec na voljo tudi prikazi rokodelstva v živo, kjer lahko otroci in drugi obiskovalci spletnega dogodka spoznajo materiale, rokodelca, tehniko izdelave in izdelke. Mojstru rokodelcu lahko postavljajo vprašanja in tako interaktivno sodelujejo, razlaga Nives Brezovnik.

Po vnovični sprostvi ukrepov, 11. aprila, bo znova možen tudi obisk rogaških kulturnih znamenitosti na terenu - v muzeju ali na dvorcu Strmol, v šoli oz. na prostem v okolici šole. Kot še dodaja Brezovnikova, se zavedajo, da ta način ne more nadomestiti stika v živo in tistih prijetnih srečanj z obiskovalci muzeja, dvorca Strmol in rokodelskega centra, a vendar jim takšen način omogoča ohranjati stik in upajo, tudi pomagati učiteljem pri bogatenju učnih ur v učilnici. (SP)

Galerija slik