februar 18, 2021

Na obisk v tropsko oazo v središču Celja

Konec januarja je v Celju zaživela Tropska hiša, kjer se lahko v teh dneh naužijete poletnih temperatur in spoznavate eksotične živali in rastline. V oazi sredi mesta, kot so jo poimenovali, je namreč kar 6 ekosistemov. O zanimivih stanovalcih in tem, kaj pri njih lahko doživite smo se pogovarjali z ustanoviteljem Simonom Cirkulanom.

Zlasti najmlajši obiskovalci so najbolj navdušeni nad simpatičnima lemurjema z Madagaskarja. (Foto: Tropska hiša)

V Tropski hiši, ki domuje v pritličju Celjskega doma v Celju, imajo celo leto poletje. Temperatura, ki jo vzdržujejo je okoli 24 stopinj celzija, bivališča nekaterih živalskih vrst pa še dodatno ogrevajo. Koliko živalskih vrst in katere bivajo pri njih, razlaga ustanovitelj Tropske hiše, sicer profesor biologije in kemije, Simon Cirkulan:



Bella Veronika, ki je siamski krokodil, spada med zelo ogroženo vrsto živali.


V Tropski hiši poleg eksotičnih živijo tudi domače živali, hišni ljubljenčki. Kako pa je z dotikanjem eksotičnih živali?



Izredno strupena žaba podrevnica, ki lahko s svojim strupom ubije celo človeka.


Posebej navdušeni so nad eksotičnimi živalmi otroci, pravi Cirkulan in pojasnjuje, katera je otrokom najbolj všeč:



Otroci so najbolj navdušeni nad lemurjema.


V Tropski hiši ima večina živali že svoja imena, pravi Cirkulan, ki dodaja da skrb in hranjenje eksotičnih živali nista enostavna:



Skrb za eksotične živali ni enostavna, zato ta služba morda ni za vsakogar, pravi Cirkulan.


Kaj pa je njegov najljubši del službe?



Velik poudarek v Tropski hiši dajejo izobraževanju o eksotičnih živalih. Trenutno je sicer podajanje znanja, kot pravi Cirkulan, okrnjeno:



V Tropski hiši je 6 ekosistemov, ki jih lahko spoznavate tudi s pomočjo učnih tabel.


Tropska hiša v pritličju Celjskega doma na Krekovem trgu v Celju je odprta vsak dan v tednu od 9. do 17. ure. Obisk je zaradi omejitev, ki veljajo zaradi epidemije covida-19, trenutno možen le ob predhodni spletni rezervaciji na spletni strani Tropske hiše. Cena vstopnice za otroke sicer znaša 4 evre, za odrasle pa 7 evrov. (NS)