april 2, 2021

Na Rogli skoraj polovica smučarskih dni manj

Na Rogli so potegnili črto pod zimsko sezono, ki so jo precej oklestili ukrepi zaradi koronavirusa. Na pomlad ne računajo, upajo na stabilno poletje. Izpadi so nenadomestljivi.

Na Rogli je zimsko sezono močno zaznamoval čas koronavirusa. (Foto: Štajerski val)

Na Rogli so želeli smučarsko sezono zaključiti prihajajoči konec tedna, a zaradi zaostritve ukrepov so jo končali v sredo. Kot pravi direktorica Uniturja, ki upravlja s smučišči na Rogli, Barbara Soršak, je bila tokratna sezona polna izzivov, s katerimi se pred tem niso srečali:

To zimo so na Rogli našteli 77 smučarskih dni, v minulih letih jih je bilo od 120 do 135. Po njihovih progah se je spustilo 60.200 smučarjev, 60 odstotkov manj kot v preteklih letih. K temu je pripomoglo tudi zaprtje namestitvenih obratov, ki traja že od oktobra, pravi Soršakova:

Terme Zreče le za rehabilitacije in športnike
Namestitvene kapacitete ostajajo zaprte, razen dela Term Zreč, ki omogoča zdraviliško zdravljenje.

V luči zadnjega zaostrovanja ukrepov pričakujejo manj bolnišničnih obravnav nenujnih stanj in posledično manj napotitev v zdravilišča. Že v drugem valu se je število rehabilitacij pri njih namreč prepolovilo. So pa gostili nekaj profesionalnih športnih ekip.

Medtem pa Uniturju tudi v času zaprtja ostajajo fiksni stroški. Soršakova pravi, da skušajo koristiti nadomestila, ki jih nudi država, večina zaposlenih je na čakanju na delo, nekateri že od oktobra. Tako bo izpad, ki je nastal v zimski sezoni, po njenih besedah nemogoče nadoknaditi. Sploh ker si ob trenutnih ukrepih od pomladi ne obetajo prav veliko. Upajo pa, da bodo razmere v času, ko so želje eno, pričakovanja pa nekaj povsem drugega, dopustile stabilno poletno sezono. Pri tem si želijo, da se tudi to poletje nanje obrnejo turisti, ki želijo koristiti turistične bone. Kar dve tretjini vavčerjev, ki jih je podarila država, sta namreč še neizkoriščeni. (TMG)