april 1, 2021

Po praznični potici diši

Potica velja za kraljico slovenske kulinarike in po njej, pa čeprav v številnih različicah, nas poznajo ljudje širom po svetu. Ampak še vedno je pogosto slišati, da se je kdo zaradi občutka, da njena priprava zahteva že skorajda mojstrski izpit, še nikoli ni lotil. Pripraviti, seveda. Receptov obstaja na stotine …

Velikonočno potico je te dni že pripravila naša programska direktorica Greta Kokot Rajković. (Foto: Štajerski val)

… in vsi trdijo, da je to recept, po katerem ta slovenska tradicionalna sladica prav vedno uspe. No, tudi tale je takšen. Preizkušen, po njem nas namreč potice za svoje družine pripravlja tudi nekaj radijk. In če uspeva nam, bo tudi vam! Z najlepšimi željami po dišečih pomladnih praznikih vam zaupamo naš recept.

Za testo potrebujemo:
40 g svežega kvasa, 80 g belega sladkorja, 600 g mehke bele moke, 3,5 dcl polnomastnega mleka, 40 g raztopljenega masla, 1 dcl sončničnega olja, 3 vanilijeve sladkorje, naribano limonino lupino, rumenjake 5 kokošjih jajc, 2 žlici ruma in ščep soli.

In s kakšno čarovnijo pripravimo testo?
Najprej si odmerimo in pripravimo vse sestavine, nato v manjšo posodo nadrobimo kvas. Prilijemo 0,5 dcl mlačnega mleka. Od količine vsega sladkorja in moke vzamemo po eno žlico vsakega in oboje primešamo h kvasu. Premešamo in damo na toplo, da vzhaja. Moko presejemo v večjo vzhajalno posodo in vanjo naredimo jamico. V drugi posodi zmešamo vse tekoče sestavine (raztopljeno maslo, mlačno mleko, olje, rum, rumenjake, preostali sladkor, vanilijev sladkor, naribano limonino lupino in tudi sol). Ko kvasec naraste, ga zlijemo k moki in dodamo mešanico tekočih sestavin. Na hitro zmešamo s kuhalnico. Nobene panike! Masa je tu še precej tekoča in lepljiva, zgostili jo bomo kasneje. Malce pomokamo testo, ga zapremo v vzhajalno posodo in počakamo, da na toplem vzhaja.

Ko testo približno enkrat naraste, mu dodamo toliko moke, da ga lahko lepo pregnetemo z roko. Ko odstopi od posode in rok, ga spet pustimo vzhajati, vmes pa pripravimo nadev.

Če naj bo praznična potička orehova, potem se držite tegale recepta:
600 g zmletih orehov, 2 veliki žlici kakava v prahu, 250 g sladkorja + vanilijev sladkor, 2,5 dcl sladke smetane, ščep soli in stepen sneg iz štirih beljakov.

Previdno zmešamo nadev in na dobro pomokani površini razvaljamo testo. Naj bo čim bolj kvadratne oblike. Enakomerno ga namažemo z nadevom; lahko potresemo z rozinami in cimetom v prahu, nato pa ga zvijemo v enakomeren zvitek. Iz te količine boste dobili en velik šarkelj s premerom 35 cm (ali 3 majhne s premerom 20 cm; če se boste – tako kot mi – odločili za majhne (le)potičke, pa jih lahko iz te količine pričakujete 36). Pripravljen zvitek previdno položite v pomaščen model za peko. Po vrhu premažite z mešanico rumenjaka in sladke smetane ter zvitek večkrat prebodite z leseno paličico. Pecite pri 180 stopinjah približno 1 uro (majhne potičke od 20 do 25 minut).

In to je ta čarovnija, ki iz stanovanja pomaga narediti dom … iz navadnih dni pa čudovite praznike. Lepe velikonočne praznike! (AK)

Lani smo skupaj pripravljali velikonočno potratno potico. Če vas zamika, da bi jo poskusili narediti, najdete recept TUKAJ. 


Galerija slik