februar 18, 2019

Počitnice naj bodo res počitnice

Juhuhu, počitnice so tu! Počitnice so dobile ime iz besede počitek, poudarjajo strokovnjaki. Vendar to prav tako ne pomeni, da naj bi otroci zgolj poležavali in bili neaktivni. Svetujejo, naj bodo počitniški dnevi zapolnjeni predvsem s sprostitvijo, rekreacijo, zabavo, druženjem ter tudi s kakšnim izkustvenim učenjem.  

Počitniški dnevi po napovedih vremenoslovcev ne bodo skoparili s soncem, zato jih velja preživeti na prostem. (Foto: City Magazine)

Naj se prevetrijo možgani
Strokovnjaki ponujajo primerjavo - če se mora otrok med počitnicami učiti šolske vsebine, je tako kot bi odrasel na svoj letni dopust vzel službeni računalnik, odgovarjal na službeno elektronsko pošto in telefone. Počitnice naj bodo namenjene sprostitvi, gibanju, druženju in vsemu, kar lahko pripomore k prevetriti možganov. Prav tako je koristno, če si mladi popestrijo počitnice s kakšno novostjo, ki bodisi poteši njihovo radovednost ali pa preko nje osvajajo nove veščinen, denimo razvijajo ročne spretnosti, logično mišljenje in še bi lahko naštevali. Počitnice lahko na ta način, še pravijo strokovnjaki, postanejo čas, ko se otroci dejansko učijo za življenje.

Počitniški utrip v naših krajih?
Učenci v naših krajih začenjajo enotedenske zimske počitnice. Številna društva, zavodi in organizacije so zanje pripravile brezplačne prostočasne dejavnosti. Tudi v Slovenskih Konjicah, kjer območno Društvo prijateljev mladine pod Gašperjevim mentorstvom vabi osnovnošolce k športnim aktivnostim:

Od danes do petka lahko mladi s celjskih šol tudi tokrat brezplačno obiskujejo športne vadbe. Med drugim lahko kegljajo, plavajo, drsajo, igrajo badminton, namizni tenis in se preizkusijo v športnem plezanju. Dejavnosti so namenjene tudi študentom. Izjemno dober obisk prav tako pričakujejo na smučiščih in v termah. Sicer pa so tudi letos zimske počitnice razdeljene v dva tedna, potem ko jih bodo otroci v naših krajih uživali ta teden, bodo prihodnji teden počitnice še za učence in dijake osrednjega in zahodnega dela države. (BF)