november 27, 2019

Praznični december v znamenju Pravljičnega Celja

Celje si bo ta konec tedna nadelo praznično preobleko. Lučke bodo knežje mesto razsvetlile v soboto, ko se bo začelo tudi dogajanje letošnjega Pravljičnega Celja. Znova prinaša veliko glasbenih dogodkov, koncertov, božično-novoletni sejem, sredi decembra Pravljično deželo za otroke, tokrat pa tudi obogateno kulinarično ponudbo s kuharskimi mojstri.

Priprave na dogajanje Pravljičnega Celja in Pravljične dežele trajajo že več mesecev, sodelujočih pa je še veliko več, kot smo jih ujeli v naš radijski objektiv. Samo Pravljično deželo ustvarja več kot 500 posameznikov. (Foto: Radio Štajerski val)

Z glasbo skozi praznične dni
Prireditve Pravljičnega Celja se bodo tudi letos začele s slavnostnim prižigom prazničnih luči. Mesto bodo razsvetlile v soboto, 30. novembra ob 17. uri na Glavnem trgu. Dogajanje, ki bo trajalo do 31. decembra, bodo oblikovali koncerti na prostem, predstave in ostalo pestro dogajanje. Direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik razlaga:

Tudi letos bo praznično podobo mestnega središča dopolnil velik adventni venček, ki je delo dijakov in zaposlenih na Srednji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Ravnateljica Štefanija Kos Zidar razkriva, kakšen bo in s katero novostjo bodo še polepšali mesto:



Dijaki so za letošnji veliki adventni venček uporabili zelenje kar treh smrek.

Razvajanje brbončic in božično-novoletni sejem
Letos so se še posebej posvetili kulinarični ponudbi, ki jo bodo med drugim sooblikovali mestni gostinski ponudniki, kulinarični ustvarjalci in vrhunski kuharji. Organizatorji izpostavljajo tri dogodke oziroma Pravljični gourmet, ki bodo 13., 20. in 21. decembra. Za razvajanje brbončic bodo skrbeli gostinci Eurotas hoteli, Gostilna Kmetec, Celjska koča, Bistro Ponvica, Galerija okusov, Gostilna Francl, Oštirka in Pavus. Chef Marko Pavčnik iz Pavusa razlaga:

Obiskovalci Pravljičnega Celje bodo tudi letos v mestnem središču lahko opravili praznične nakupe. Na božično-novoletnem sejmu. V sejemskih hiškah bo s svojo ponudbo darilnega programa, domačih obrti in unikatnih izdelkov prisotnih 40 ponudnikov.

V 28 sejemskih hiškah bo svojo ponudbo in izdelke predstavljalo 40 ponudnikov.

V pričakovanju 20. Pravljične dežele
Že dvajseto leto bodo na svoj račun v Pravljičnem Celju prišli najmlajši. Jubilejna dvajseta Pravljična dežela bo svoja vrata odprla 13. decembra. V tem obdobju se je v njej zvrstilo ogromno zgodb, pravljičnih junakov, glasbenih gostov, pravljičnih animatorjev in odličnih izvajalcev, zato bo tudi letošnja nekaj posebnega. Vodja Pravljične dežele Vladimira Skale pravi:




Pravljične vile in Sladki Toni že nestrpno čakajo, da se 13. decembra odprejo vrata Praljične dežele.

Znova bodo v Pravljično deželo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami pripeljali tudi pravljični vlaki. Kar 15 jih bo prišlo iz Velenja, Maribora, Ljubljane, Podčetrtka in Zagreba, na njih pa bodo potnike zabavale pravljične vile. Ob 20-letnici bodo sicer na prvo adventno nedeljo, 1. decembra v Muzeju novejše zgodovine Celje odprli tudi posebno razstavo, ki bo pripovedovala pravljične zgodbe dveh desetletij. Letošnja pravljična dežela bo trajala 19 dni, zaključili jo bodo z otroškim silvestrovanjem zadnjega decembra točno opoldne. Podrobnejši program letošnjega Pravljičnega Celja najdete TUKAJ in FB Pravljično Celje. (NS)