junij 5, 2022

Pred vrati Poletje v Celju

Po dveh okrnjenih letih se znova vrača Poletje v Celju. Pestro trimesečno dogajanje v knežje mesto in na Stari grad prinaša več kot 200 različnih dogodkov in prireditev. Uradno odprtje Poletnega dogajanja bo na poletno muzejsko noč, 18. junija.

Poletje v Celju, ki se bo začelo na poletno muzejsko noč, 18. junija, letos prinaša okoli 200 dogodkov. (Foto: radio Štajerski val)

V ospredje trimesečnega poletnega dogajanja so v Celju znova postavili lokalne ustvarjalce. Direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar pravi:

Prizorišča dogodkov Poletja v Celju bodo Krekov trg, Stari grad Celje, Glavni trg, Trg pred mestnim kinom Metropol, Vodni stolp, Mestna plaža in Savinjsko nabrežje, Drevesna hiša in Spominska hiša Alme Karlin. Uradno se bo dogajanje začelo na poletno muzejsko noč, 18. junija, ko bo pestro po vsem mestu. Voglarjeva razlaga:

Glasba za vse generacije in okuse
Serijo koncertov znova v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje pripravlja Špital za prjatle pri Vodnem stolpu. Med drugim bodo koncerti skupin Tabu, Rudija Bučarja, Vlada Kreslina in Batista Cadillac. Obetata se še dva velika koncerta, ki bosta na Starem gradu Celje. Prvi bo v četrtek, 16. junija, ko bo nastopil hrvaški glasbeni zvezdnik Massimo Savić, drugi pa v petek, 8. julija, ko bo grad gostil legendarno skupino Mi2. Na Starem gradu Celje se ob tem poleg koncertov obetajo še poletni večeri smeha. Konec avgusta pa bo na gradu in v mestnem središču srednjeveška prireditev Dežela Celjska, ki je v zadnjih dveh letih zaradi epidemije odpadla. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji klasične glasbe, obeta se pet večerov, ko se bodo pri Knežjem dvoru 6., 20. in 21. julija ter 3. in 4. avgusta predstavili izbrani mladi glasbeniki, solisti in komorne skupine. Tudi Muzejski trg bo med drugim konec avgusta prizorišče še treh velikih glasbenih dogodkov. 19. avgusta se tja po premoru zaradi epidemije vrača Večerna glasbena simfonija, dan kasneje bo koncert Jana Plestenjaka, 27. avgusta pa se bosta celjskemu občinstvu predstavila Emkej in Vazz.

Vrača se Pod svobodnim soncem, pestro v mladinskem centru in knjižnici
Del Poletja v Celju bodo še nekateri drugi večji projekti. V koprodukciji z Zvezo kulturnih društev Celje se h Knežjemu dvoru vrača gledališka predstava na prostem Pod svobodnim soncem. Milan Brecl iz zveze pravi:

Zanimivo bo to poletje tudi v Celjskem mladinskem centru. Direktorica Sonja Majcen razlaga:

Tudi v Osrednji knjižnici Celje, kjer je poleti sicer bolj umirjeno, bodo poskrbeli za nekaj dogajanja. Kristian Koželj:



V lapidarju na Savinjskem nabrežju pri celjski knjižnici bosta to poletje dva koncerta.

To je le nekaj poudarkov letošnjega Poletja v Celju. Celotno dogajanje lahko preverite TUKAJ. (NS)