maj 1, 2016

Radio Šmarje pri Jelšah - Štajerski val z vami že 63 let

Prvi maj je dan, ki je nam - radijcem Štajerskega vala - še posebej ljub. To je namreč naš rojstni dan. Ponosni smo na tako dolgo tradicijo in hvaležni, da smo še danes lahko v vaši družbi. Radio je prvič zaigral 1. maja 1953, vse pa se je začelo že leta 1951, ko je v Društvu ljudske tehnike (DLT) v Šmarju pri Jelšah pričel delovati radioamaterski krožek.

V mesecu maju Radio Štajerski val praznuje že 63 let. Za vas imamo številna presenečenja, zato še posebej dobrodošli na naših valovih.

Med mladimi in prizadevnimi člani se je porodila ideja, da bi izdelali radijski oddajnik, ki bi bil namenjen izpopolnjevanju radioamaterjev. Čez dve leti, na praznični 1. maj 1953 je radijski oddajnik prvič ponesel glas šmarskega radia. Pod vodstvom Jožeta Plemenitaša - Pepija iz Rogaške Slatine so mladi radioamaterji začeli iskati in zbirati potrebne dele za oddajnik in po dveh letih je bil povsem amatersko izdelan oddajnik nared. Na praznični dan, 1. maja 1953, se je v takrat še zelo redkih domovih po Kozjanskem, pa vse do Pohorja in Prlekije na drugi strani ter v Savinjski dolini oglasila Puntarska, ki je bila nato desetletja uvodna glasbena špica programa šmarskega radia, danes radia Štajerski val.

Najprej so bili trije Jožeti 
V začetku je organizacijska dela pri delovanju Radia DLT Šmarje pri Jelšah prevzel Jože Gojtan,  napovedovalec pa je bil Jože Jakoš. Žal je večja okvara oddajnika, katerega antena je bila na šmarskem cerkvenem zvoniku, studio pa v pisarni takratnega župana Avgusta Anderluha, šmarski radio za nekaj časa ugasnila. Po nekaj mesecih pa je bil ponovno usposobljen, v tem času pa tudi pridobljeno dovoljenje za oddajanje.

Najprej so bile čestitke in lokalne informacije 
Najprej je šmarski radio oddajal le ob nedeljah, dopoldan od 10-ih dalje s poročili, obvestili  in kmetijsko oddajo, popoldan pa so bile čestitke, mnogokrat do poznih večernih ur, včasih tudi čez polnoč; s čestitkami po vašem izboru smo pospremili fante k vojakom, bili z vami na poročni dan, ob rojstnih dnevih in ob različnih družinskih slavjih ... Začetni radijski arhiv je bil 10 gramofonskih plošč, ki so jih prinesli poslušalci, marsikatera čestitka pa je bila izpolnjena z živo glasbo, saj so nekateri pesem zapeli ali zaigrali neposredno v program. Jožetu Jakošu se je pred mikrofonom kmalu pridružila Mira Antolinc in skupaj sta bila dolga leta nepogrešljiva in izjemno priljubljena napovedovalca Radia Šmarje pri Jelšah. 
Leta 1965 sta k ustanoviteljstvu Radia Šmarje pri Jelšah poleg matične občine pristopili še občini Slovenske Konjice in Šentjur. Tudi programsko se je začel razvijati in širiti. Najprej poleg nedelje, ko je oddajal skoraj ves dan, še na dve uri od 16-ih do 18-ih ob torkih in četrtkih, od leta 1981 pa z dveurnim programom na vsak dan. V tem času je ves program potekal v živo, saj ni bilo studijskih trakov niti magnetofona. Na slovenski kulturni praznik leta 1981 pa so bili namenu predani novi studijski prostori z novo studijsko opremo v kulturnem domu v Šmarju.

Za razvoj radia ključen začetek oddajanja z Boča
Ob 35-letnici se je našemu radiu odprlo okno v svet z UKV oddajnikom na Boču. Popoldanski program se je razširil tudi na dopoldne, postopoma od 8-ih do 18-ih, nato do 22-ih, kaj kmalu pa na program od 5-ih zjutraj do polnoči. Vse je teklo v živo in leta 1993 je Radio Šmarje pri Jelšah, ki si je zaradi dobre poslušanosti po širšem delu Štajerske dodal še ime Štajerski val, po raziskavi Mediane postal najbolj poslušan slovenski lokalni in regionalni radio. Dolga leta ga je kot direktorica in urednica vodila Mimica Kidrič, ki je še danes eden od prepoznavnih glasov Radia Štajerskih val.

Z vami že 63 let - na 93,7 in 86,7 MHz in na spletu
Od takrat do danes se je v medijski radijski krajini marsikaj spremenilo, tudi na območju slišnosti radia Štajerski val. Kmalu po osamosvojitvi se je sprostila zakonodaja glede frekvenc in tudi na našem območju je slišnih veliko več radijskih postaj kot nekoč. In veseli nas, da ste še vedno z nami, še posebej pa smo veseli novih, mlajših poslušalcev, ki začetkov radia morda ne poznate, ampak vas je prepričala sedanja ekipa in podoba radia. Radijci smo veseli vaše družbe in vsakega vašega odziva. Za vas smo posodobili radijsko shemo, radiu smo dodali še spletno stran stajerskival.si ter Twitter in Facebook profil, kjer se vedno kaj zanimivega dogaja, od zabavnih zgodb do nagradnih iger, ki jih ne gre zamuditi. Seveda pa našo radijsko ekipo vedno znova obogati kakšen nov glas in nov obraz. Preverite, kdo smo radijci Štajerskega vala.  

Lokalne novice, sama vaša muzika, dinamični in zabavni voditelji
Še naprej bomo z vami, v živo od jutra do večera, od 5.30 do 19.00 z dinamično ekipo, novicami iz vaših krajev vsako polno uro in odlično glasbo, ki je ne manjka tudi v večernih in nočnih urah.

Praznujmo skupaj 
Dobrodošli na Štajerskem valu, radiu mojega srca. V mesecu maju praznujemo skupaj z vami, za vas smo pripravili številna presenečenja in nagradne igre, zato se še posebej splača biti na naših frekvencah. Spremljajte nas, kmalu izdamo več! (MK, GKR)

Galerija slik

Datoteke

MIMICA KIDRIČ O RADIU NEKOČ IN DANES.mp3

BARBARA FURMAN O SVOJEM PRIJATELJEVANJU Z RADIEM.mp3

DARKO BEZENŠEK ŠTAJERSKEMU VALU NAMENJA TELE MISLI.mp3

NINA SLAK O SVOJI LJUBEZNI DO RADIA.mp3

RADIJSKI MIKROFON JE ZASVOJIL TUDI SNEŽANO PREBIL .mp3