julij 11, 2021

Sadna, morska in še kakšna imena ulic in krajev

Dolgi poletni dnevi so kot nalašč za spoznavanje novih krajev, tudi teh v naši državi. Morda se tokrat podate v katerega od tistih, ki imajo posebej poletna, sladka ali dišeča imena?

Tudi na Štajerskem imamo Morje. (Foto: Google)

V Sloveniji je 6036 naselij, v njih pa 10.173 ulic. Med njimi je Statistični urad našel 18 Sončnih poti in prav toliko Sončnih ulic, v Sloveniji imamo tudi Sončno cesto, Sončni grič in Sončni log ter Sončno vas. V občini Rače-Fram imajo celo Morje, to naselje pa ima še Morsko cesto. Tako v Morju živi 1276 prebivalcev.

Katere so sadne ulice in sadni kraji?
Imena ulic in krajev pa je pri nas navdihnilo tudi sadje. Tako po slovenskih krajih najdemo ulice, ki nosijo imena, kot so Pod hruško, Češnjeva ulica in Jagodna ulica. Sadna imena pa imajo tudi naselja – to so Borovnica, Maline, Smokvica, Višnje, Robidnica in Šipek. Vsa skupaj imajo 3069 prebivalcev. A kot še ugotavljajo na Sursu, Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen pravi, da ne Borovnica ne Maline ne nosita imena po sadju.

Največ Šolskih ulic
Imajo pa imena po pravih šolah Šolske ulice. To je – tudi v počitniškem času, seveda – najpogostejše ime ulice pri nas. Tako imamo v Sloveniji 52 Šolskih ulic, šest Šolskih cest in Šolskih poti, pa tudi eno Šolsko naselje. Pri imenovanju ulic pa niso spregledani niti dijaki in študenti. Tako so v državi tri Dijaške ulice in dve Študentski ulici.

Katere vodijo v tujino?
Ker pa nas poleti poti pogosto popeljejo tudi v tujino, poglejmo še, proti katerim mestom v sosednjih državah vodijo ulice in ceste v slovenskih krajih. Imamo namreč tri Dunajske ceste, tri Celovške ceste, sedem Tržaških cest, tri Zagrebške ceste in kar enajst Rimskih cest. (TMG, vir: Surs)