februar 2, 2020

Skrivnosti in navade prestopnih let

Februar bo po letu 2016 znova imel 29 dni. Tako bodo svoj rojstni dan na datum svojega rojstva lahko praznovali osmoljenčki. Prav tako pa lahko letos svoje izbrance zasnubijo ženske.

Na prestopni dan lahko zasnubijo tudi ženske. (Foto: Pixabay)

Leto je razdeljeno na 365 dni. Vendar Zemlja za letno pot okoli sonca potrebuje malo več – približno 365,24 dni oziroma 365 dni, pet ur, 48 minut in 45 sekund. Če vsakemu četrtemu letu ne bi dodali še enega dne, bi se koledar zamaknil. V stoletju kar za 24 dni. V 300 letih bi opazili velik razkorak med meseci in letnimi časi – prvi januar bi bil namreč jeseni. V 600 letih bi bil januar poleti.

Prestopna leta so pregovorno slaba leta. Leto 1912, ko je potonil Titanik, je bilo prestopno leto. Letošnje je že ponudilo nekaj slabih novic – med drugim izbruh koronavirusa.

giphy

Zagotovo pa so prestopnega leta veseli osmoljenčki, ki so rojeni na 29. februar. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije jih je pri nas 1330.

giphy

Prestopno leto je sicer tudi leto, ko lahko svoje izbrance zasnubijo ženske. Tradicija naj bi se začela z uvedbo Gregorijanskega koledarja leta 1582. Predlog, da vsake štiri leta zabeležimo tudi 29. februar, se je mnogim zdel trapast. Navdihnil je tudi igro, kjer je bil 29. februar dan, ko naj bi ženske svoje obleke zamenjale za hlače in se vedle kot moški. Igra je bila satira, vendar so 200 let za tem ženske prestopni dan že izkoristile za snubitev. Tradicija se je razmahnila v začetku 20. stoletja in se v Združenem kraljestvu nadaljuje še danes. (TMG)