maj 29, 2018

Šmarski učenci ponosni na »svoji radijki«

»Zanimivih zgodb, povezanih z radijem, je zelo, zelo veliko … tu bi lahko dolgo naštevala,« je mladi novinarki v intervjuju povedala radijka Tanja Jurjec. Marta Koprivc pa je med drugim obujala spomine na srečanje s pevko Josipo Lisac. Obe dolgoletni sodelavki Štajerskega vala sta učiteljici na OŠ Šmarje pri Jelšah, ki z nami praznuje radijsko obletnico.

Nekaj naših fotografij iz časov, ko smo na radiu vrteli plošče in je bil svet še črno-bel.

Zgodba radia Štajerski val ima letos 65 let! Radijci smo ponosni na našo dolgo in bogato zgodovino, predvsem pa hvaležni, da nam številni zvesti poslušalci že toliko let odpirajo vrata v svoje domove. Ob zvokih Štajerskega vala so zrasle številne generacije in prav ob praznovanjih še pogosteje slišimo, da so zgodbe v povezavi z njim med poslušalci še kako žive. Kako se je vse skupaj začelo? In kje? V Šmarju pri Jelšah, kjer je še vedno radijska zibelka in od koder se je pred šestimi desetletji in pol prvič oglasila Puntarska.  

Ob radijski obletnici smo povabili k sodelovanju osnovnošolce iz okoliških šol in jim na ta način poskušali približati delo na radiu in ob njem. Veseli smo bili, da so se povabilu odzvali tudi na OŠ Šmarje pri Jelšah. V okviru izbirnega predmeta šolsko novinarstvo so se z mikrofonom v rokah na lov za zanimivimi zgodbami podali učenci Zara Božiček, Zala Vodopivec, Manja Fišer in Lan Luka Mlinarič. Z nasveti in vzpodbudo jih je spremljala mentorica, učiteljica Monika Javornik. Mladi novinarji so spretno izkoristili dejstvo, da sta kar dve učiteljici na njihovi šoli tudi radijki (Marta Koprivc in Tanja Jurjec), zato so o radijskem delu, izkušnjah in spominih povprašali kar njiju. Zanimivo razmišljanje o radiu pa so posneli tudi z učiteljico Stanislavo Vulevič.

Dele njihovih prispevkov ste že lahko slišali v programu Štajerskega vala, še kakšen odlomek zagotovo še boste. V pripetih posnetkih spodaj pa vam ponujamo v poslušanje celotne pogovore, ki so jih posneli šmarski osnovnošolci. Spomnimo, da 65-letnico radia praznujemo tudi z drugimi osnovnimi šolami, prisluhnite, kaj so posneli učenci OŠ Lesično, II. OŠ Rogaška Slatina in OŠ Dramlje (do njihovih pogovorov pridete s klikom na posamezno šolo). Vsem hvala za dobro voljo in res odlične prispevke; v juniju pa vse mlade novinarje s sodelujočih šol pričakujemo tudi v naših radijskih prostorih. Morda bo kdo od njih v prihodnosti tudi naš radijski sodelavec. (AK)

Datoteke

Pogovor s Stanislavo Vulević

Pogovor z Marto Koprivc

Pogovor s Tanjo Jurjec