april 5, 2021

KORONAVIRUS: V Sloveniji doslej 4082 smrti covid bolnikov

Razmere se slabšajo, zato je vlada odločila, da precej zaostri ukrepe. Od četrtka je delno zaprtje države. Dogajanje spremljamo na tej spletni novici, pa tudi v etru Štajerskega vala. 

Po včerajšnjem sproščanju ukrepov so danes ti ponovno strožji. (Foto: Pixabay)

PONEDELJEK, 5. 4. 2021

SLOVENIJA - Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje bo zvečer odločala o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi. Doslej so nabirali predloge, ali bi katerega od omejitvenih ukrepov, ki veja za določeno fazo epidemije, prestavili v drugo skupino.

SAVINJSKA REGIJA -
Savinjska regija je trenutno uvrščena na črn seznam regij. Vseeno včeraj v naših krajih ni bilo veliko okužb. Po dve so odkrili v Celju in Slovenski Bistrici, eno pa v Laškem. 

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas ob 1536 PCR-testih potrdili 283 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je tako znašal 18,4 odstotka. Umrlo je sedem bolnikov. V bolnišnicah se trenutno zdravi 557 bolnikov s covidom-19, 126 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 23 ljudi, na novo hospitaliziranih pa je 52. Sedemdnevno povprečje okužb je zdaj 1058. Trenutno je v državi 14.104 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Doslej je v Sloveniji umrlo 4082 ljudi, okužnih s koronavirusom.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo izjemoma dovoljeno prehajanje regij in druženje do največ šestih oseb iz dveh različnih gospodinjstev, danes pa se ukrepi ponovno zaostrujejo. Gibanje je tako spet omejeno na regijo stalnega prebivališča, obvezne so maske na javnih površinah na prostem, zaprte pa so kulturne ustanove ter nekatere trgovine in storitvene dejavnosti. Savinjska statistična regija po novem spada med črne regije na vladnem semaforju okužb. Jutri se šolanje nadaljuje na daljavo, v vrtcih pa bo le nujno varstvo. Učenci naj bi se v šole vrnili 12. aprila, ko je napovedano sproščanje ukrepov.

NEDELJA, 4. 4. 2021

SLOVENIJA - Policisti po državi so od četrtka do vključno včeraj po poročanju STA v zvezi s poostrenimi ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa izvedli nadzor na 6770 krajih ter prejeli 74 prijav občanov o domnevnih kršitvah. Skupno je bilo ugotovljenih 1221 kršitev odlokov, od tega je bilo izrečenih 1038 opozoril ter izdanih ali uvedenih 183 glob oz. prekrškovnih postopkov. V štirih primerih so policisti podali predlog zdravstvenemu inšpektoratu.

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- Včeraj so v Podravski in Savinski regiji največ okužb odkrili v občinah Maribor, 50, Slovenska Bistrica, 18, Šentjur, 13, in Velenje, 12. Podatke iz ostalih občin najdete
TUKAJ.

SLOVENIJA -
Včeraj so po podatkih sledilnika za covid opravili 2797 PCR testov, pozitivnih je bilo 720 testov, kar je 25,7 odstotka. V državi je aktivnih 14.110 okužb. Več podatkov pa v vladni infografiki.

SLOVENIJA - Vlada je s četrtkom za 11 dni zaostrila ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. A na današnjo velikonočno nedeljo sta dve izjemi. Notranji minister Aleš Hojs razlaga:

A tako bo le danes do 22-te ure, zatem bo do vključno 11. aprila prehajanje regij in druženje z ljudmi, ki niso is istega gospodinjstva, spet prepovedano. Spomnimo, da med tokratno zaostritvijo ukrepov velja tudi obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem.

ŠENTJUR - Tudi knjižnice so s četrtkom zaprle vrata, mogoča ni niti brezstična izposoja. Kot pravi direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset, je večkratno zapiranje in odpiranje knjižnic pustilo svoje sledi. Lani so našteli 58 tisoč obiskovalcev, predlani pa 81 tisoč. Tudi izposodili so okoli 40 tisoč knjih manj. Pri tem Osetova pravi:

Trenutno namreč ne kaže najbolje tudi dogodkom.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO - V šestih občinah šmarske upravne enote cepljenje proti covidu-19 izvaja Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah. Prijave še sprejemajo, ker so se povečale dobave cepiva, pa napovedujejo, da bodo kmalu začeli cepiti tudi mlajšo populacijo. Podrobnosti so zbrane TUKAJ.

SLOVENIJA - Tudi praznovanje največjega krščanskega praznika, velike noči, je v znamenju epidemije. Bogoslužja potekajo brez navzočnosti vernikov. Tako bo nacionalna televizija ob 10. uri prenašala mašo iz mariborske stolnice. Prav tako so odpadle vstajenjske maše s procesijami.

SOBOTA, 3. 4. 2021

SLOVENIJA - Na jutrišnjo velikonočno nedeljo bosta ob veljavnih ukrepih dve izjemi. Dovoljeno bo prehajanje v drugo regijo ter zbiranje do največ 6 odraslih oseb iz največ dveh različnih gospodinjstev. To bo veljalo v nedeljo od 5. do 22. ure. Pravila, ki jih je treba upoštevati in veljajo še do vključno 11. aprila, pa najdete TUKAJ.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA -
Včeraj so v naših krajih ponovno največ okužb, 70, potrdili v Celju, v Žalcu so jih odkrili 23 in v Šentjurju 22. V Slovenskih Konjicah je bilo 9 novih primerov, v Velenju in Šmarju pri Jelšah po 8, v Laškem in Zrečah po 5, v Slovenski Bistrici, Štorah in Rogaški Slatini po 4, v Vojniku 3, v Vitanju in Dobrni po 2, v Oplotnici, Dobju in Rogatcu pa po 1.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji opravili 4998 PCR testov. Pozitivnih je bilo kar 25,9 odstotka testov, saj so potrdili 1296 okužb z novim koronavirusom. V državi je trenutno 13.906 aktivnih primerov. Kaj pa pravijo vladni podatki?

ROGLA - Na Rogli so zaradi strožjih ukrepov namesto na praznični ponedeljek že sredi tedna potegnili črto pod zimsko sezono, ki so jo precej oklestili ukrepi zaradi koronavirusa. Na pomlad ne računajo, upajo na stabilno poletje. Izpadi so nenadomestljivi. Več pa TUKAJ.

SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA - Kristjani danes, dan pred veliko nočjo, obeležujejo veliko soboto. Na ta dan med drugim k blagoslovu v cerkve prinašajo velikonočne jedi, zvečer pa v cerkvah potekajo slovesne vigilije. Že drugo leto zapored zaradi epidemije koronavirusa blagoslovov v cerkvah ne bo, vigilije bodo brez navzočnosti vernikov. Bodo pa televizijski in radijski prenosi. Ne glede na trenutne razmere pa lahko poskrbimo, da bo velika noč praznična, pravi župnik iz Rogaške Slatine Jože Vehovar. Prisluhnite mu TUKAJ.

PETEK, 2. 4. 2021

SAVINJSKA REGIJA - V občini Celje so na 1. april odkrili 48 novih okužb, v Žalcu 24, Velenju 16, Šentjurju 13 in Vojniku 10. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

SLOVENIJA
- Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje bo po poročanju STA v prihodnjih dneh odločala o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi.
Trenutno nabirajo predloge in zamisli, ali bi katerega od omejitvenih ukrepov, ki veja za določeno fazo epidemije, prestavili v drugo skupino. O tem bodo potem razpravljali v prihodnjih dneh.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 59 covid bolnikov. 14 jih potrebuje intenzivno terapijo, 7 so jih odpustili.


CELJE
- Z delno zaustavitvijo javnega življenja so začele veljati tudi omejitve pri ponujanju storitev in blaga, torej na področju trgovine. A izjem je veliko, zato tudi v Citycentru Celje ponudba ni preveč okrnjena. Po besedah center managerke Darje Lesjak so odprte trgovine:

Verjame, da bodo, po koncu zaprtja države, lahko delati začeli tudi ostali ponudniki. Sicer pa v predprazničnih dneh v Citycentru Celje vabijo na velikonočno tržnico.

Velikonočna tržnica je odprta še danes in jutri. Velja pa ob obisku upoštevati veljavne zaščitne ukrepe.

SLOVENIJA - V četrtek so v Sloveniji opravili 5.353 PCR testov in 17.907 hitrih antigenskih testov, ob tem so potrdili 1169 novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 515 covid bolnikov, 118 jih potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je devet bolnikov. Sedemdnevno povprečje novih okužb znaša 1043.


ŠMARJE PRI JELŠAH - Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, ki zagotavlja zdravstveno oskrbo v šestih občinah Obsotelja in Kozjanskega, proti covidu-19 trenutno s cepivom podjetja Pfizer cepi osebe, starejše od 70 let, s cepivom AstraZenece pa mlajše od 65 let. Kronične bolnike so, kot sporočajo, že cepili. Če kdo od kroničnih bolnikov, ki se je prijavil, ni bil vabljen na cepljenje, naj, kot pravijo, pokliče svojega osebnega zdravnika. Ob tem še vedno sprejemajo tudi nove prijave, in sicer pri izbranem zdravniku ali pa preko telefona ali spletnega obrazca, ki ju najdete na spletni strani zdravstvenega doma. Opozarjajo, da se morate prijaviti, čeprav ste že oddali interes za cepljenje preko obrazca e-uprave. Šmarski zdravstveni dom cepivo dobi enkrat tedensko, pravijo, da so se dobave povečale, tako bodo kmalu začeli cepiti tudi mlajše občane.

ČETRTEK, 1. 4. 2021

SLOVENIJA - V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano in na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo ugotavljajo, da se povečuje delež angleške različice novega koronavirusa. Medtem pa se brazilska in južnoafriška različica ne širita naprej glede na vzorce, ki so jih analizirali.

SLOVENIJA
- NIJZ je objavil priporočila za uporabo posameznih cepiv, ki so jih pripravili v skladu s spremenjeno strategijo cepljenja proti covidu-19 in upoštevajoč trenutne razmere, ko so količine cepiv omejene. Predlagajo, da se cepivi Pfizerja in BioNTecha ter Moderne uporabljata za cepljenje oseb, starih 65 let in več, posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter oskrbovancev domov starejših, ki še niso bili cepljeni. Uporabo cepiva AstraZenece predlagajo za cepljenje oseb med 60. in 64. letom, pa tudi za starejše, če ti za to izrazijo interes.


SAVINJSKA REGIJA -
V naših krajih je bilo tudi včeraj največ okužb z novim koronavirusom v Celju, 85. V Velenju so potrdili 16 novih primerov, v Laškem 14, v Žalcu 13, v Šentjurju 12, v Vojniku in Šmarju pri Jelšah pa po 10. V Slovenskih Konjicah so odkrili 7 novih okužb, v Zrečah in Dobrni po 4, v Štorah in Dobju po 3, v Rogaški Slatini, Rogatcu in Oplotnici po 2, v Poljčanah in Kozjem pa po 1.

SLOVENIJA - 11-dnevno zaprtje države, ki se je začelo danes, naj bi predvsem razbremenilo bolnišnice. Kot je danes povedal Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan, bi jih lahko po projekcijah razbremenili za nekaj sto covidnih postelj, v intenzivni negi za od 50 do 60. Ne glede na to, ali bi se danes zaprtje države začelo ali ne, bi sicer tretji val epidemije izzvenel ob približno istem času, konec junija. Ključna za to bosta namreč precepljenost in prekuženost, pravi Cizelj, in dodaja, da bomo uspešnost ukrepov videli šele po koncu 11-dnevnega zaprtja. Pravi še, da bi se upad hospitaliziranih januarja in februarja nadaljeval, če se ne bi pojavila angleška različica virusa.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so v Sloveniji včeraj opravili 5622 PCR testov in potrdili 1335 okužb. Pozitivnih je bilo 23,7 odstotka testov. V državi je aktivnih okužb 13.395.

CELJSKO - Število covid bolnikov v bolnišnicah še vedno narašča. Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da se danes pri njih zdravi 62 bolnikov s koronavirusom, 12 jih potrebuje intenzivno terapijo, 1 so odpustili v domačo oskrbo.



SLOVENIJA
- Kakšna pravila veljajo od danes do vključno 11. aprila, preverite TUKAJ.
 

SLOVENIJA
- Od danes do vključno 11. aprila bodo v gospodarstvu delovale le nujne storitve. Kot pravi državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman, bodo brez testiranja zaposlenih lahko obratovali:

Pa tudi:

Brez časovne omejitve bo mogoča priprava hrane za dostavo. S testiranjem zaposlenim ali potrdilom o cepljenju oziroma prebolelem covidu pa bodo lahko odprte živilske in kmetijske trgovine ter drevesnice in cvetličarne, trgovine z izdelki za osebno nego in medicinskimi pripomočki, trgovine s tehničnim blagom in tržnice. Več o strožjih ukrepih pa TUKAJ.

SREDA, 31. 3. 2021

ŠMARJE PRI JELŠAH - Z jutrišnjim dnem vrata zapirajo tudi šole, pouk bo spet na daljavo. Bodo pa šole organizirale nujno varstvo za učence prvih treh razredov, katerih starši so zaposleni v kritični infrastrukturi in nimajo drugega varstva. Kakšne so potrebe po varstvu v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, ki ima okoli 950 učencev, smo preverili pri ravnatelju Mitji Šketu:

Spomnimo, da nekaterim otrokom med šolanjem na daljavo pripada topel obrok:

Prijave sprejemajo sproti, saj vsi starši obroka za otroke ne potrebujejo vsak dan.

SAVINJSKA REGIJA
- V občini Celje so včeraj odkrili 74 novih okužb s covidom-19, v Šentjurju 21, v Velenju 18, v Žalcu 16 in na Polzeli 14. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

CELJSKO
- V celjski bolnišnici je hospitaliziranih 55 covid bolnikov. 10 jih potrebuje intenzivno terapijo, 12 so jih odpustili.


SLOVENIJA
- Na včerajšnji ponedeljek so v Sloveniji odkrili
1.558 novih okužb s covdiom-19. Pozitivnih je bilo 21,6 odstotka PCR testov. Umrlo je 7 okuženih. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki.
 


CELJE -
V četrtek se ustavlja večji del javnega življenja. Iz Mestne občine Celje sporočajo, da bosta Mestna blagajna in Glavna pisarna Mestne občine Celje predvidoma zaprti od 1. do 9. aprila, v tem času bodo zaprte kulturne ustanove in turistične točke, kot so muzeji, galerije, Osrednja knjižnica Celje, Stari grad Celje, Tehnopark. V občinski upravi bodo
zagotavljali dežurstvo po oddelkih, uradnih ur za stranke ne bo. Zaprti bodo tudi vrtci in šole, zagotovili pa bodo nujno varstvo. Celebus vozi od ponedeljka do petka, ob doslednem upoštevanju varnostnih ukrepov.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO
- Z zaostrovanjem ukrepov v boju proti covidu-19 pravila spreminjajo tudi številne javne ustanove in organizacije, tudi Upravna enota Šmarje pri Jelšah. V krajevnih uradih Bistrica ob Sotli, Kozje Podčetrtek, Rogatec in Rogaška Slatina tako od četrtka ne bo več mogoče opraviti storitev. Vse nujne storitve bodo uporabniki po predhodnem telefonskem ali elektronskem naročilu lahko opravili na sedežu upravne enote v Šmarju pri Jelšah. Če je storitev mogoče izvesti na daljavo, uporabnikom svetujejo, da oddajo vlogo na upravno enoto po e-pošti ali z redno pošto.

SLOVENIJA
- Upravičenci do ukrepov po protikoronski zakonodaji, ki jih izplačuje finančna uprava, imajo le še danes čas za oddajo vlog, če tega še niso storili.
Gre za mesečni temeljni dohodek za samozaposlene, kmete in družbenike, ki lahko v skladu z veljavno zakonodajo zaprosijo za pomoč za mesece januar, februar in marec. Če zaradi odrejene karantene ali varstva otrok ne morejo opravljati dejavnosti, pa lahko vložijo vlogo za delno povračilo izgubljenega dohodka.

SLOVENIJA
- Jutri začne veljati 11-dnevno delno zaprtje države. Kot pravi sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Mateja Ribič, še vedno veljajo ukrepi pomoči za čakanje na delo in skrajšani delovni čas, vlada pa je do konca junija podaljšala tudi ukrepe:

 

Prav tako je podaljšan ukrep mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, ki ga je do zdaj koristilo skoraj 90 tisoč upravičencev v skupni višini 170 milijonov evrov. Podaljšan je tudi ukrep delnega povrnjenega izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene ali višje sile - tega je doslej koristilo 3600 upravičencev, v skupni višini 1,6 milijona evrov. Vlada pa je podaljšala tudi ukrep kritja fiksnih stroškov.

TOREK, 30. 3. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v naših krajih največ okužb z novim koronavirusom potrdili v Celju, 77. V Žalcu so včeraj potrdili 30 novih primerov, v Šentjurju 19 in v Velenju 12. V Laškem je novo okuženih 9, v Slovenskih Konjicah 8, v Slovenski Bistrici, Zrečah in Vojniku po 5, v Štorah, Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini po 4, v Oplotnici 3, v Dobrni in Rogatcu po 2, v Poljčanah, Makolah, Vitanju in Kozjem pa po 1.

SLOVENIJA - Od 1. do vključno 11. aprila bodo v gospodarstvu delovale le nujne storitve. Kot je danes povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman, bodo brez testiranja zaposlenih lahko obratovali:

S testiranjem zaposlenim ali potrdilom o cepljenju oziroma prebolelem covidu pa bodo lahko delovali:

Je pa povsod potrebno zagotoviti zračenje, razdaljo med potrošniki in ustrezno število oseb v prostoru ter poskrbeti za razkužila. Od 12. aprila pa v veljavo stopa veljavni vladni semafor sproščanja ukrepov.

CELJE - Osrednja knjižnica Celje od četrtka, 1. aprila, zaradi ukrepov vlade, za 11 dni zapira vrata. Zaprte bodo tudi vse njene krajevne enote Štore, Dobrna, Šmartno v Rožni dolini in Vojnik. "Izposoja gradiva in rezervacije v tem času ne bodo mogoče, medtem ko bo knjigomat za vračilo gradiva izposojenega v Celju deloval nemoteno. Tisti, ki so že prejeli obvestila, da jih rezervirano gradivo čaka v knjižnici, lahko gradivo dvignejo do jutri do 19. ure v Celju in v krajevnih enotah po urniku. Sicer bo to gradivo počakalo v knjižnici, ko bo ta ponovno odprla svoja vrata," so zapisali v knjižnici. Ob tem pravijo, da v tem času ne bo tekla zamudnina, prav tako ne bodo potekle rezervacije. 

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji opravili 5395 PCR testov in potrdili 1080 okužb, pozitivnih je bilo 20 odstotkov testov. V državi je trenutno 12.585 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 515 covidnih bolnikov, 103 potrebujejo intenzivno nego. Umrlo je 15 oseb.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je danes hospitaliziranih 56 covidnih bolnikov. 10 jih potrebuje intenzivno terapijo, 6 so jih iz bolnišnice odpustili. Od začetka jesenskega vala je v celjski bolnišnici umrlo 406 bolnikov s covidom.

CELJE - Ustavitev javnega življenja s četrtkom, 1. aprilom prinaša tudi ponovno uvedbo šolanja na daljavo, razen za učence prve triade, katerih starši so zaposleni v kritični infrastrukturi, tudi izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ostaja v učilnicah. Za komentar smo poprosili vodjo aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol Jožeta Berka. Pravi, da gre za 6 dni izvajanja pouka na daljavo, zato:

Berk pravi, da sicer situacijo razumejo in upajo, da bo popolno zaprtje javnega življenja prispevalo k umiritvi razmer. Si pa, kot pravi, vsi celjski ravnatelji želijo, da bi se učenci v šole vrnili kot je napovedano, torej v ponedeljek 12. aprila. Osnovne šole je sicer ministrstvo včeraj obvestilo, da morajo od četrtka organizirati nujno varstvo za učence, katerih oba ali eden izmed staršev, dela v sektorjih kritične infrastrukture, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, policiji in v poklicnih gasilskih enotah.

PONEDELJEK, 29. 3. 2021

SLOVENIJA - Ministrstvo za izobraževanje je srednje, osnovne in glasbene šole z okrožnico tudi uradno obvestilo, da bo pouk od četrtka do prihodnjega petka znova na daljavo. Osnovnim šolam določa, naj skupine za izvedbo nujnega varstva oblikujejo iz učencev istega razreda, pri čemer naj imajo od osem do 10 učencev oziroma do največ 15 učencev. Priporoča jim tudi, naj preverjanje in ocenjevanje znanja preložijo na čas po vrnitvi. Nujno varstvo morajo organizirati za učence, katerih oba starša ali eden izmed njih, ki je samohranilec, so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, policiji in v poklicnih gasilskih enotah. Tudi v vrtcih bo nujno varstvo le za otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi.

CELJSKO
- V celjski bolnišnici zdravijo 57 covid bolnikov, 12 med njimi jih potrebujejo intenzivno terapijo.


CELJE
– Zaradi napovedane popolne ustavitve javnega življenja bo Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje v četrtek, 1. aprila, zaprl vse objekte, s katerimi upravlja, torej Stari grad Celje, Center sodobnih umetnosti, Turistično informativni center na Glavnem trgu 17, dvorane Celjskega doma, Spominska hiša Alme M. Karlin in Drevesna hiša v Mestnem gozdu. Tako bo predvidoma do 12. aprila. Kot so sporočili iz zavoda, bodo prekinili tudi velikonočno tržnico, prav tako je odpovedana, za soboto, 3. aprila, napovedana velikonočna nagradna igra.


SLOVENIJA - Na včerajšnjo nedeljo so potrdili 287 okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 16,2 % PCR testov. 7-dnevno povprečje okužb se je znižalo za 1, na 943. Se je pa precej povišalo število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, na 526, kar je 27 več kot v soboto. Na nedeljo je umrlo 6 okuženih.  


ŠENTJUR
- Ta teden bodo brezplačna hitra množična testiranja za občane občin Šentjur in Dobje v Zdravstvenem domu Šentjur v torek in četrtek med 14. in 16. uro. Testiranje, namenjeno za potrebe gospodarske dejavnosti, bo po sledečem urniku:
Ponedeljek 29.03.2021 od 12.30 – 14.30

Torek 30.03.2021 od 16.00 – 18.00
Sreda 31.03.2021 od 12.30 - 14.30
Četrtek 01.04.2021 od 16.00 – 18.00
Petek 02.04.2021 od 12.30 – 14.30

SAVINJSKA REGIJA
– V Sloveniji je po podatkih Sledilnika za covid več kot 12.300 aktivnih okužb s covidom-19. 7-dnevno povprečno število okužb je 950, v bolnišnicah zdravijo 499 covid bolnikov. V Savinjski regiji je največ občanov okuženih v občini Celje, 432. V Žalcu je 207 aktivnih okužb, v Velenju 153 in Šentjurju 124.

SLOVENIJA – Od danes bo dodatno omejen izstop iz in vstop v državo, saj želi vlada na ta način pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Po novem ne bo več možno zapustiti Slovenije za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu, na njem so med drugim vse sosednje države. Za vstop v Slovenijo bo potreben PCR test, bo pa vstop možen tudi ob predložitvi dokazila o preboleli bolezni ali cepljenju.

SLOVENIJA – Vstopamo v teden, ki bo prinesel veliko zaostrovanje ukrepov in vnovično zaustavitev javnega življenja. Ukrepi bodo začeli veljati v četrtek, trajali bodo do vključno 11. aprila. Med drugim prinašajo obvezno uporabo mask na javnih površinah na prostem, pouk na daljavo, zaprtje vrtcev z izjemo nujnega varstva ter zaprtje številnih trgovin, pa tudi knjižnic, galerij in muzejev. Gibanje bo omejeno na regijo stalnega prebivališča. Še več o ukrepih najdete TUKAJ.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, prejšnji teden, preverite TUKAJ