oktober 15, 2020

Spoznajte Keri, psičko, ki bo pomagala slepim

Današnji 15. oktober je mednarodni dan bele palice, ki ni le pripomoček slepih za varno hojo, simbolizira tudi neodvisnost slepe osebe. Davor in Nina sta zato v studiu gostila vaditelja psov vodnikov Tomaža Dražumeriča in psičko Keri, ki se uči za poklic spremljevalke slepe osebe.

Psov vodnikov in pomočnikov ne smemo kar tako božati ali jim dajati priboljške. Za dovoljenje moramo prej vprašati lastnika.

Kako pes vodnik ve, kje je trgovina ali pošta?
Celjan Tomaž Dražumerič je po poklicu gasilec, zaposlen je v Poklicni gasilski enoti Celje. Že 12 let pa se ukvarja tudi s treniranjem psov pomočnikov gibalno oviranih oseb ter psov vodnikov slepih. Doslej je za ljudi, ki ne vidijo, usposobil že 15 psov. Zadnja, ki se svojega "poklica" še uči, je Keri. Keri bo spomladi prihodnje leto odšla na Koroško, kjer bo postala sopotnica slepi Anji. V spodnjem posnetku prisluhnite zanimivemu pogovoru, kjer boste med drugim izvedeli, kako dolgo traja usposabljanje psa vodnika in ali so za to primerne vse pasme. Pa tudi, kako pes ve, kje je trgovina, pošta ali banka, ter zakaj se psi, kot je Keri, ne odzivajo na izzivanje in dražljaje iz okolja. (NS)