junij 13, 2021

V 2020 manj porok, pa tudi manj ločitev

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so se Slovenci v lanskem letu manj poročali, pa tudi manj ločevali. Na številke so v največji meri gotovo vplivali ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki so v večji ali manjši meri zaznamovali praktično ceotno lansko leto.

Lanskoletni ukrepi več mesecev niso dovoljevali množičnih zbiranj, kar je vplivalo tudi na število porok in poročnih zabav. (Foto: Pixabay)

V letu 2020 je bilo sklenjenih nekaj več kot 5200 zakonskih zvez, razvezanih pa nekaj manj kot 1800. Število sklenitev zakonskih zvez je bilo za 22 % nižje kot v predlanskem letu, število razvez pa je upadlo za 28 %. Stopnja poročnosti, torej števila sklenjenih zakonskih zvez na 1000 prebivalcev, je po podatkih SURS-a znašala 2,5, kar je najnižja zabeležena vrednost, odkar v Sloveniji od leta 1954 statistično spremljamo število porok.

Iz podatkov je še razvidno, da so bili ženini v lanskem letu ob poroki v povprečju stari 36,5 leta, neveste pa 33,8. Povprečno so bili ženini skoraj 3 leta starejši od nevest. Sklenjenih je bilo tudi 47 istospolnih partnerskih zvez (od tega 21 moških in 26 ženskih).

Povprečna starost ločencev je bila približno 47 let, ločenk pa približno 44. Zakonske zveze teh oseb so do razveze povprečno trajale 14 let. Je bilo pa lani tudi 33 razvez, ki so se zgodile v prvem letu zakona, še kažejo podatki SURS-a. (EP)