avgust 15, 2020

Marinka in 500 palčkov

Marinka Zorec iz okolice Radeč ima na svojem vrtu več kot 500 palčkov. Pravljice in njihova bitja, pravi, so ji bila vedno blizu. In ko je pred 15 leti na vrt postavila prvega palčka, jo je ta s svojim dobrovoljnim nasmeškom prepričal, da mu je zagotovila družbo.

Marinka Zorec palčke in druga pravljična bitja zbira že 15 let. (Foto: Štajerski val)

V vasici Jelovo, ki leži približno 4 kilometre iz centra Radeč, na pobočju kraljuje več kot 500 palčkov in njihovih pravljičnih prijateljev. Za deželo palčkov skrbita Marinka Zorec in Jože Vitasovič, ki sta z zbiranjem najrazličnejših palčkov začela pred 15 leti. Ker pa se toliko različnih figur ne da dobiti v trgovinah po Sloveniji, sta se po njih vozila tudi v Romunijo, Italijo in na Poljsko.

Vsak palček je nekaj posebnega, saj vsakega spremlja drug pripomoček. Vse od samokolnic, vrtnega orodja, zalivalk do različnih glasbil in celo vrčka ali sodčka piva. Ko se ti s hriba nasmihajo mnogoštevilni palčki z okroglimi lički, rdečimi kapami, košatimi belimi bradami in iskrivimi očmi si ne moreš pomagati, da se ne bi tudi sam nasmejal, Marinka Zorec pravi, da ob njih nisi nikoli slabe volje. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku. (EP, TMG)