avgust 25, 2022

V Rogatec na renesančno baročni dan

Na renesančno baročnem dnevu na dvorcu Strmol v Rogatcu bodo v soboto obiskovalci na zabaven način spoznavali kulturo in družabno življenje naših prednikov. Hkrati bo na dvorišču dvorca Jernejev sejem, uprizorili bodo kamišigaj, koncert harf in odprli novo razstavo Društva likovnikov Rogatec.

Člani KUD Galiarda bodo zaplesali v grajskem parku dvorca Strmol, pričakujejo vas od 10. od 18. ure. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Družabno življenje, igra in renesančni plesi
Pod okriljem Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec se bodo v Rogatcu v soboto vrnili v čase renesanse in baroka. V tem obdobju je namreč nastal dvorec Strmol, ki se dviga nad srednjeveškim trgom Rogatec. Prvič ga omenjajo leta 1436, ko so Celjski grofje podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem stolp pri Rogatcu. "K odkrivanju kulture in zgodovine naših prednikov bodo obiskovalce skozi ves dan z renesančno glasbo vabili kostumirani igralci KUD GALIARDA iz Celja, ki bodo v grajskem parku prikazali družabno življenje, igre in renesančne plese," razlaga Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec in dodaja, da se bodo poleg plesne delavnice obiskovalci lahko preizkusili v hoji na hoduljah in deskah, metanju pletenih obročev na stožce, balinanju z lesenimi kroglami, vlečenju vrvi, skakanju v žakljih ter pečatenju starinskih ovojnic in umetnosti kaligrafije.


Članici KUD Galiarda iz Celja na dvorcu Strmol. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Sejem, pripovedke, razstava in koncert
V teh dneh v Rogatcu goduje njihov zavetnik Sveti Jernej, zato bodo na dvorišču dvorca Strmol hkrati pripravili tudi Jernejev sejem s ponudno domačih pridelkov in izdelkov, rokodelski izdelki pa bodo na voljo v prodajni galeriji dvorca, razlaga Nives Brezovnik.

 

Ustvarjalka Milica Koštrun bo za mlade in starejše uprizorila KAMIŠIBAJ z njenimi deli: Škrat Traviček, Zmaj z Boča in Čarovnice z Donačke. Obiskovalci si bodo lahko v steklarski delavnici napihali svoj kozarec. V razstavnih prostorih dvorca pa bo tudi otvoritev nove razstave Društva likovnikov Rogatec. Celodnevno dogajanje bodo v Rogatcu zaokrožili s Koncertom kvarteta harf in nastopom domačinke Mateje Bobek. Z izjemo steklarske delavnice je obisk dogodka brezplačen. (SP)


Na baročno renesančnem dnevu v Rogatcu bo nastopil tudi kvartet harf. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Galerija slik