februar 25, 2020

V Šmarju stolp, višji od tistih v Podčetrtku in Rogaški

V Šmarju pri Jelšah so postavili stolp pameti in sprave ter ga umestili na vrh hriba, ob cerkev svetega Roka. Pogled s 342 metrov višine bo segel daleč naokoli. Stolp je res le maketa, nastala na pustni torek, a nikoli se ne ve, morda pa bo kdaj res stal.

Šmarčani so pred gradnjo izdelali podrobne načrte, ki lepo prikazujejo višine že obstoječih ter načrtovanih stolpov. Šmarski bo daleč presegel vse. (Foto: Štajerski val)

Pamet in sprava 
Razgledni stolpi v naši okolici kar rastejo. Pred leti so na primer na Žusmu postavili Stolp ljubezni, že dolgo se z Vinariumom hvalijo v Lendavi, na Rudnici v Podčetrtku so lani postavili Stolp zdravja in veselja, kar 106 metrov visok stolp načrtujejo v Rogaški Slatini. Šmarski bo precej višji od vseh. Poimenovali so ga stolp pameti in sprave.

Financerji s Kitajske 
Maketo so postavili to dopoldne, njeno gradnjo je financiral tajkun Čau Čau iz Hong Konga, vodja Fundacije LR Kitajske za visokoleteče ptice. Postavitev je nadziral glavni inženir Jakotači, ki je med drugi povedal, da je župan mesta, ki je financiral gradnjo makete stolpa, Koje Jači, v Šmarju obljubil tudi izgradnjo masažnega bazena. Sicer pa nam je inženir Jakotači o ideji za stolp in izvedbi povedal:

Maketa stoji, glavni projekt postavitve stolpa pri cerkvi, ki jo vidite v ozadju, pa je na žalost padel v vodo. (Foto: Štajerski val)

Zapletlo se je namreč, ko je mesto gradnje obiskala glavna inšpektorica Negafafa Steganić in odločno nasprotovala gradnji. Končno odločitev je na svoja pleča – brez javne razprave – prevzel šmarski župan Matija Čakš, ki je odločil, da stolpa na vrhu kalvarije svetega Roka ne bo. Vsaj na letošnji pust še ne, kaj bo prinesel pust 2021, pa je še prezgodaj napovedati … (ŽLK, AD)

Galerija slik