avgust 5, 2018

Veste, katero bitje je najdlje na Zemlji?

Si predstavljate, da se po več deset tisoč letih zbudite iz globokega spanca? To je doletelo dve glisti iz prazgodovine, ki so ju ponovno oživili v Rusiji.

Do sedaj je veljalo, da lahko gliste v ledenem oklepu preživijo do 39 let.

Oživela po več kot 40.000 letih
Ruski znanstveniki so v znanstveni reviji Doklady Biological Sciences razkrili, da so uspešno obudili dve prazgodovinski glisti. Pravijo, da je ena od njiju stara 32.000 let, druga pa naj bi jih imela kar 42.000. Analizirali so več kot 300 bitij, vendar sta možnosti za življenje kazali le dve glisti. Za obe predvidevajo, da sta ženskega spola.

Mraz jim ne pride do živega
Oba organizma so našli v trajno zamrznjenih tleh ruske Jakutije blizu Sibirije. Starejšo so odkrili že pred 15 leti, drugo pa so k življenju vrnili leta 2015. Obe sta v laboratorijih moskovskega inštituta, ki se ukvarja z lastnostmi prsti. Da so ponovno oživili glisti, so ju vzeli iz ledenega vzorca in ju prestavili na 20 stopinj Celzija, kjer so jima postregli določene vrste alg in bakterijo E.coli. Ko sta se »odtalili«, sta glisti začeli kazati znake življenja – se premikati in jesti – prvič po pleistocenu. Znanstveniki pravijo, da je to pomemben mejnik v znanosti, saj je do sedaj veljalo, da lahko gliste zamrznjene preživijo 39 let. (TMG, vir: AllThatIsInteresting)