september 20, 2019

Začenja se 20. Praznik kozjanskega jabolka

Danes se z obiranjem jabolk v sadovnjaku pri Čerčkovi domačiji v Kozjanskem parku začenja Praznik kozjanskega jabolka. Glavnina dogajanja bo sejem, ki bo trg v Podsredi zapolnil 12. in 13. oktobra.

Tudi letos bodo preverili, kdo speče najboljši jabolčni zavitek. (Foto: Štajerski val)

Pred 20 leti se je prireditev začela kot predstavitev dela Kozjanskega parka in priložnost, da njegovi prebivalci na ogled postavijo svoje izdelke in pridelke. Glavni namen praznika pa je bil osveščati o travniških sadovnjakih, ki so ključen del Kozjanskega parka, razlaga Valerija Slemenšek:

Že tradicionalno bo vrhunec praznika drugi vikend v oktobru. Na sejmu v trgu Podsreda se bo okoli 20.000 obiskovalcem predstavilo 145 ponudnikov. Sejem se je v dveh desetletjih močno razširil. Na prvem, leta 2000, je za stojnicami stalo manj kot deset ponudnikov. Njihovo število je iz leta v leto raslo in leta 2015 prvič doseglo 145 – za več stojnic v trgu Podsreda ni prostora.

Za štrudl in olup
Tudi letos ne bodo manjkali tradicionalni dogodki, ki spremljajo sejem. Od leta 2009 namreč v Kozjanskem parku nagrajujejo lastnika najlepšega sadovnjaka – pripade mu naziv carjevič. Kandidati za naziv štrudl mojstra pa se bodo pomerili v peki jabolčnih zavitkov. In še eno tekmovanje se obeta 12. oktobra - za najdaljši olup jabolka. Lanski zmagovalec Martin Magdalenc je v eno nalupil kar 730 centimetrov. Jabolk za zavitek in lupljenje bo, kljub slabši letini, dovolj, zagotavljajo v Kozjanskem parku.

Praznik bo letos simbolično trajal mesec dni. 20. oktobra ga bodo zaključili z zasaditvijo drevoreda iz jablan ob cesti proti Čerčkovi domačiji. (TMG)

Lanska štrudl mojstra sta bila naša Davor in Kristijan. Tudi letos bomo 12. oktobra v Podsredi radijci Štajerskega vala.