junij 3, 2019

Zakaj plastika, če smo lahko EKO

Ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprilu, je OKP Rogaška Slatina v sodelovanju z Radiem Štajerski val razpisal EKOnatečaj za osnovnošolce, učence 5. in 6. razredov, ki so imeli za nalogo izdelati kratek EKO FILM "ZA MOJE ČISTO OKOLJE". In nastalo je nekaj zanimivih filmčkov, spesnili pa so celo eko himno. 

Vsi mladi ustvarjalci EKO filmčkov so si za nagrado ogledali film v kinu Rogaška Slatina.

Sodelovali so osnovnošolci iz Rogaške Slatine in Podčetrtka; I. in II. OŠ Rogaška Slatina, s POŠ Sveti Florijan in POŠ Kostrivnica, ter OŠ Podčetrtek s POŠ Pristava. Ustvarili so prave EKO zgodbe, ki opozarjajo na človečko nepremišljenost ter preveliko potrošnjo plastike in embalaže nasploh, hkrati pa ponujajo tudi številne odgovore in rešitve, kako lahko sami z malo trudi in premišljenosti poskrbimo za čistejše in bolj zdravo okolje in kako zaščititi živalči, ki trpijo zaradi odložene plastike v morjih in naravi nasploh. 
EKO komisija v sestavi mag. Bojan Pirš, direktor OKP Rogaška Slatina, Peter Šturbej, OKP Rogaška Slatina, dr. Marinka Vovk in Ajda Pirš, CENTER PONOVNE UPORABE d.o.o., SO.P., Borut Bevc, filmski festival F.A.F. Šmarje pri Jelšah, in Greta Kokot Rajković, programska direktorica Radia Štajerski val, si je ogledala vseh deset izdelkov ter priskluhnila EKO himni, ki so jo spesnili na II. OŠ Rogaška Slatina.

"Pomembno je, da se zavemo, da je čas za ukrepanje in da lahko vsak med nami prispeva k čistejšemu okolju. In predvsem da se večina pozabljenih, odloženih stvari lahko predela, ponovno upoirabi, kar vsem obiskovalcem, med katerimi je tudi veliko otrok, ki so resnično zelo kreativni, praktično, z izkušnjo prikažemo v Centru ponovne uporabe", je izpostavila dr. Marinka VOVK, direktorica CPU Rogaška Slatina. 
"Otroci so naši največji učitelji in tudi tokrat so dokazali, da jim je povsem jasno, kako bi se lotili okoljskih težav, s katerimi se srečuje sodobna družba," je ob ogledu EKO filmčkov izpostavil direktor OKP Rogaška Slatina, mag. Bojan Pirš.  

Od EKO šole, eko RAP-a, EKOpolicije do trgovine brez embalaže
Otroci so res polni idej, v EKOnatečaju so sodelovali učenci 5. in 6. razredov, ki so se skupaj z mentorji in mentoricami eko tem lotili na različne načine. Učenci 5. b razreda I. OŠ Rogaška Slatina pa so se odpravili kar na čistilno akcijo v gozd in v eko filmu prikazali, kako pomembno je, da poskrbimo za naše čisto okolje. 

Peto- in šestošolci na II. OŠ Rogaška Slatina so poleg himne prikazali še, zakaj so EKOšola, kako velik onesnaževalec je plastika, in kakšno nevarnost v naravi predstavlja odvržena plastika, kako pomembno je počistiti smeti za seboj, kako sortirati smeti in kako je EKO tematika lahko tudi zabavna skozi ekoRAP v reklami
Učenci POŠ Sveti Florijan so izpostavili, kako vsakodnevno domov prinašamo velike količine embalaže in kako npr. na samo enem praznovanju ustvarimo ogromno smeti in odpadkov. Na POŠ Kostrivnica pa so ustanovili kar EKOstrivnico, eko policijo, ki bdi nad tem, da vsi res pazimo na svoje okolje. Na POŠ Pristava pa so otroci prikazali, kako naj bi izgledala trgovina brez embalaže
Otroci so si za nagrado ogledali film v Kinu Rogaška Slatina, vsi pa so prejeli tudi praktična reciklirana zvezke z eko recikliranim ovitkom in nahrbtnike, narejene iz odpadnih kosov različnega blaga, narejene v CPU Rogaška Slatina, kamor vabimo tudi vas.
Vse filme, ki so jih ustvarili otroci, si lahko ogledate TUKAJ. Vsem ustvarjalcem iskrene čestitke in še veliko EKO podvigov.