Začel se je Praznik kozjanskega jabolka

06.10.2015

Nedeljski sprehod med visokodebelnimi travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.

S pohodom po kozjanskih sadovnjakih se je v nedeljo začel 16. Praznik kozjanskega jabolka. Pester prireditveni utrip se bo nadaljeval ves teden, vrhunec praznika pa se obeta konec tedna s tradicionalnim sejmom regionalnih izdelkov in pridelkov.

Najprej predstavitve naravnih in kulturnih vrednot
Po nedeljskem pohodu po travniških sadovnjakih so se pohodniki danes podali še po učni poti Kunšperk- Klestje. Veliko zanimivega o življenju čebel in pridelavi medu bo slišati na nocojšnjem pogovornem večeru z Marijo Sušnik in Silvom Polovičem z naslovom Cvet in med. V nizu dogodkov bo šolarje zagotovo pritegnila sredina delavnica »Z igro do dediščine - hiša v parku«, na kateri bodo mladi spoznavali kulturno krajino ter prostor Kozjanskega. Četrtek bo v znamenju Aškerčevega večera, tokrat ga bodo z recitali in glasbo posvetili pesniku Ivanu Minattiju. Bo pa Praznik kozjanskega jabolka tudi priložnost za razkritje rezultatov letošnjega srečanja 30-tih vrhunskih entomologov iz območja Alpe-Adria. Nova dognanja o skrivnostnem svetu žuželk na območju parka bodo s fotografijami, z zvoki in zanimivimi komentarji predstavili na petkovem srečanju. Zvečer bodo odprli še razstavi v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi, in sicer bodo na ogled stare sorte kozjanskih jabolk in kamnine Kozjanskega. 

Vrhunec dogajanja s sejmom konec tedna
Največ obiskovalcev pričakujejo v soboto in nedeljo, ko bo v Podsredi živahno sejemsko dogajanje s predstavitvijo regionalnih produktov in z bogatim spremljevalnim programom. Sejem bo v soboto ob 10-ih slavnostno odprla ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, pričakujejo tudi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Kot pravi direktor Kozjanskega parka Teo Hrvoje Oršanič, gre za najpomembnejši okoljski dogodek v Sloveniji, ki je vsako leto bolje obiskan. Zanimanje sejemskih ponudnikov je po njegovih besedah izjemno, letos se bo predstavilo 145 razstavljavcev, v kulturnem programu pa bo sodelovalo več kot 200 nastopajočih. Na eni od stojnic bomo tudi radijci Štajerskega vala. Naša Andreja Kukovič in Davor Pušnik se bosta preizkusila tudi na tekmovanju v peki »študla«. Podroben program Praznika kozjanskega jabolka najdete TUKAJ, nekaj utrinkov iz nedavnega pohoda po kozjanskih sadovnjakih in blagoslovitve prenovljene kapelice na Starih svetih gorah v Podsredi pa v spodnji galeriji fotografij. (SP)

 

 
Štajerski val v sliki