marec 11, 2017

Začel se je Teden restavracij

Že šesto pomlad najboljši gostinci s posebno ponudbo privabljajo tiste, ki redkeje ali težje zaidejo v njihove restavracije. Letošnji Teden restavracij se je začel že včeraj. Trajal bo še do prihodnje nedelje.

Lani je Teden restavracij obiskalo 82.000 ljudi. Organizatorji napovedujejo, da bo letošnji še večji. (Slika je simbolična.)

Preplet tradicije in izvirnosti
Rdeča nit letošnjega Tedna restavracij je narava. Organizatorji pravijo, da od sodelujočih chefov pričakujejo ne le sledenje tradiciji, temveč tudi pravo mero kreativnosti. Želijo spodbuditi uporabo lokalnih sestavin ter da jed na krožniku predstavijo tako, da je tudi na pogled mamljiva. Z letošnjim odzivom so zelo zadovoljni, saj na Tednu sodeluje 99 restavracij, od tega jih je devet z njimi prvič.

Največ, 27, jih je mogoče obiskati na Štajerskem. Med restavracijami, ki se bodo na letošnjem Tednu predstavile prvič, pa sta tudi restavracija Amon in Olimja in gostilna Triglav iz Dobrne. Restavracije izbira kulinarični kritik Uroš Mencinger.

Cilj približati gurmansko izkušnjo vsem
To leto je potrebno za obrok odšteti 17 evrov. Tako želijo organizatorji gurmanske užitke približati vsem, čeprav priznavajo, da cene rastejo. "Ne raste le število gostov Tedna restavracij, temveč so ti gostje tudi vedno bolj osveščeni. Ne nazadnje se cena menijev poveča za evro z vsako letnico, zato tudi gostje vsako leto več zahtevajo in pričakujejo," meni Mencinger. (TMG)