marec 5, 2017

Začela se je žabja svatba

S pomladjo se začenja vsakoletni obred prebujanja dvoživk iz zimskega sna in njihovo romanje na svatovska prizorišča. Žal na svoji selitveni poti pogosto končajo pod kolesi avtomobilov. Da bi preprečili njihovo žalostno usodo, jim v Kozjanskem parku vsako pomlad ob cesti pri ribniku Trebče postavijo ograjo in dvoživke ob pomoči prostovoljcev ročno prenašajo preko nje.

Pri dotikanju dvoživk imejte čiste in vlažne roke.

Predsodki kmalu premagani
Po besedah biologa Dušana Klenovška gredo na začetku večini ljudi kocine po konci ob misli, da bi se jih dotaknili: »Mnogi imajo predsodke. Tako med otroci kot starejšimi je sprva vik in krik, ampak čez dobre pol ure jim postanejo te krhke in nežne živali zelo pri srcu, tako, da jim je na koncu kar težko oditi domov,« razlaga Klenovšek in dodaja,dajveč zanimanja za pomoč pri reševanju je med okoliškimi osnovnošolci, na pomoč priskočijo tudi v kozjanskem gobarskem društvu, planinci iz Trbovelj, veseli pa bodo tudi novih prostovoljcev.

Koža žab bolj čista od človeške
Ob prenašanju dvoživk moramo biti zelo pozorni na higieno rok. Umivanje rok je nujno ne po temveč pred prenašanjem dvoživk: »Koža dvoživk je precej bolj čista kot naša, zato je pomembno, da si roke pred prenašanjem temeljito speremo. Koža teh občutljivih je vlažna in zelo nežna, ljudje pa smo lahko z našo suho kožo precej robati in prej mi škodujemo njim kot one nam,» pojasnjuje Klenovšek.

Obzirno na cesti!
Veliko lahko za zaščito teh počasnih in prometa nevajenih živali storimo že s previdno vožnjo, žal po Klenovškovih opažanjih velika večina voznikov ob na cesti opaženih dvoživkah niti malo ne zmanjša hitrosti ali se skuša izogniti povozu. »Mogoče iz predsodkov do teh zelo koristnih živali, nekateri pa tudi iz objestnosti in še česa hujšega. In posledice so desetine, marsikje kar stotine ali celo tisoče povoženih dvoživk, » pravi Klenovšek. Zaključuje s prošnjo, da po svojih močeh pomagate dvoživkam na njihovih svatovskih poteh - vsaj z obzirno vožnjo. Če pa kdaj v okolici doma zvečer naredite še sprehod ob cesti ter preko nje v vedru prenesete žabje svate, bo spanec še toliko lepši. (SP)

Galerija slik