november 15, 2015

Začela se je zimska sezona. Ste pripravljeni?

Z današnjim dnem se tudi uradno začenja zimska sezona, ki bo trajala do 15. marca. V tem obdobju se vozniki in voznice lahko na pot odpravijo le z obvezno zimsko opremo.

Za 24 urno prevoznost avotcest bo DARS skrbel z 270 vozili.

Varnost je tudi voznikova odgovornost
DARS je na novo zimsko sezono pripravljen. Za prevoznost in varnost avtocest bo skrbel s približno 460 delavci in 270 vozili, ki bodo vzdrževali 610 kilometrov avtocest in hitrih cest, 144 kilometrov priključkov nanje, 21 razcepov in 50 kilometrov servisnih poti. Da bi njihovo delo potekalo nemoteno, voznikom svetujejo, da upoštevate določene ukrepe. V času sneženja in zimskih razmer se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, vožnjo prilagodite razmeram na cesti, ostanite strpni in se na pot odpravite pravočasno. Če med vožnjo naletite na plužno skupino, je ne prehitevajte, saj lahko s tem ogrozite svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Posipni material na zalogi
DARS je za letošnjo zimsko sezono zagotovil več kot 25 tisoč ton posipnih materialov in približno 9 milijonov litrov kloridov. S posipanjem avtocest in hitrih cest začnejo že pred začetkom sneženja, da preprečijo sprijemanje snega z voziščem. Ker so vremenske razmere v času obilnega sneženja lahko ekstremne, se obhodni čas plužnih skupin podaljša, zato voznike opozarjajo na potrpežljivo in previdno vožnjo.

Kdaj smo pripravljeni na vožnjo v zimskih razmerah?
Vozila morajo biti pozimi pripravljena na zimske razmere. Zlasti v obdobju, ki je zakonsko določeno, tj. od 15. novembra do 15. marca. Tudi izven tega obdobja, če to zahtevajo vremenske razmere. Vozilo mora imeti nameščene zimske pnevmatike, dovoljene so tudi letne z zadostnim profilom, voznik pa mora imeti v tem primeru v prtljažniku shranjene verige. Poskrbeti moramo, da je tekočina za vetrobransko steklo dovolj koncentrirana, da zaradi nizkih temperatur ne zamrzne, v vozilu moramo imeti tudi strgalo, da lahko vozilo pred vožnjo očistimo. Globa za neočiščeno vozilo je 200 evrov. Če se odpravljamo na daljšo pot, pred tem preverimo, kakšne so prometne razmere, priporočljivo je tudi, da imamo dovolj goriva, če obtičimo v zastoju. Odveč ne bo tudi opozorilo, da se izogibajmo hitrim reakcijam, še posebej, če je na cestišču sneg ali je poledenelo. (NS)

Povezani prispevki:
VOC S SEDEMLETNO KONCESIJO
VOC ZADOVOLJEN Z LETOŠNJIM LETOM