avgust 9, 2017

Konec propadanja Šmarskega hrama

Podjetje Latis je začelo prenavljati propadajoči Šmarski hram. Del obnovljenega objekta bo prodalo občini, ki bo tako vendarle dobila nove prostore. Hkrati bo poskrbljeno za lepšo podobo središča kraja. Vselitev v stavbo bo mogoča do konca prihodnjega leta.

V Šmarskem hramu trenutno izvajajo rušitvena in odstranitvena dela. (Foto: Štajerski val)

Za občinske prostore milijon evrov in pol
S selitvijo v nove prostore bo šmarska občina zapustila staro stavbo, ki se že nekaj let pogreza, hkrati pa bo rešila dolgoletni problem propadajočega Šmarskega hrama. Za nakup dobrih tisoč kvadratnih metrov prostorov v središču Šmarja pri Jelšah bo morala po pogodbi, ki jo je sklenila s podjetjem Latis, odšteti nekaj čez milijon evrov in pol. Okoli 600 tisočakov bo plačala iz letošnjega proračuna, preostanek bo zagotovila v letu 2018. Do konca letošnjega novembra naj bi izvajalec opravil konstrukcijska gradbena dela, objekt bo dozidal, končal streho in objekt zaprl, nakar bo občina plačala prvi del plačila. Vsa obnovitvena dela na objektu pa naj bi bila zaključena do konca avgusta naslednje leto.

V hramu tudi drugi poslovni in stanovanjski prostori
Podjetje Latis je Šmarski hram konec lanskega leta kupilo od več kot 20 denacionalizacijskih upravičencev in je zdaj stoodstotni lastnik dolgo propadajoče stavbe. Kot nam je povedal direktor Latisa Matej Pezdevšek, na objektu trenutno izvajajo rušitvena in odstranitvena dela po pridobljenem gradbenem dovoljenju za to fazo. "Projekti so v fazi usklajevanja in pridobivanja soglasij za pridobitev glavnega gradbenega dovoljenja. Dela potekajo po časovnici," je pojasnil Pezdevšek in napovedal, da bodo objekt prenavljali približno leto dni, vselitev je predvidena do konca leta 2018. Stavba ima nekaj manj kot tri tisoč kvadratnih metrov, po rekonstrukciji in nadgradnji naj bi jih imela še nekoliko več. V objektu bodo poleg prostorov občinske uprave tudi drugi poslovni in stanovanjski prostori, za katere se Latis dogovarja s potencialnimi kupci ali najemniki. (SP)