december 20, 2016

Zadišalo je po božiču

K prazničnemu decembru sodijo tudi sladke dobrote. Katja in Davor sta to jutro dala namig za izjemno okusno sladico, za katero boste potrebnovali le 15 minut! Slaščičarka Alenka Pisanec jo je pripravila kar v našem studiu.

Takole sladko je bilo to jutro v našem studiu.

Medenjaki in kuhano vino
Alenka Pisanec iz Alenkinih slaščic je pripravila maskarponejevo kremo z medenjaki in kuhanim vinom. Zelo primerna je za ta božični čas, saj so v njej medenjaki, cimet, kuhano vino … Če tega zamenjate s pomarančnim sokom, je lahko sladica primerna tudi za otroke. Nemogoče je opisati, kako lepo je dišalo v našem studiu, kako dobra je bila slaščica, pa povedo odzivi Katje in Davorja med poskušino. Prisluhnite v spodnjem posnetku.

Da jo boste lahko pripravli tudi sami
In še recept za vse, ki boste slaščico tudi sami pripravili. Alenka Pisanec ga je črpala iz knjige Čaša sladkega, avtorice Alenke Kodele.

Za maskarponejevo kremo potrebujete:
- 4 rumenjake
- 80 g sladkorja
- 50 ml vode
- 500 g mascaponeja
- limonina lupina

Potrebujete še:
- 150 g medenjakov
- mandeljeve lističe ali belo čokolado

Sladkor in vodo zavremo, primešamo rumenjakom in penasto stepamo. Dodamo maskarpone in nastrgano limonino lupino. Mandljeve lističe prepražimo tako, da jih razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 10–15 minut na 170 stopinj Celzija. Medenjake damo v PVC vrečko in z valjarjem povaljamo, da se razdrobijo.

Za pripravi kuhanega vina potrebujete:
- 150 ml belega vina
- 30 g sladkorja
- 10 g vanilijeva sladkorja
- nekaj celih klinčkov
- cimet
- kardamom
- limonina lupina

Vse sestavine damo v manjšo kozico in zavremo, potem pa na majhnem ognju kuhamo, da počasi vre še 5 minut. Odstavimo in ohladimo.

V izbranem kozarcu damo najprej malo zdrobljenih medenjakov, jih pokapamo s kuhanim vinom, potem pa damo plast kreme. Zatem tako naredimo novo plast – najprej medenjake, zatem kuhano vino in kremo. Vse skupaj še enkrat ponovimo. Pripravljeno sladico damo za eno uro v hladilnik, da se dobro ohladi. Potresemo s praženimi mandeljevimi lističi ali belo čokolado, okrasimo in postrežemo.

Galerija slik

Datoteke

Alenka Pisanec pripravlja praznično slaščico