maj 15, 2015

Zahvale kozjanskim krvodajalcem

Šmarsko območno združenje Rdečega križa se vsako leto s prireditvijo Solidarnost je naša vrlina zahvali krvodajalcem. V Obsotelju in na Kozjanskem kri vsako leto daruje okoli dva tisoč ljudi. Sinoči je bil v središču pozornosti Janez Oprešnik, ki je naštel že 110 darovanj.

Zvesti krvodajalci so rešili že marsikatero življenje.

Vsak dan 350 krvodajalcev
Krvodajalstvo je izraz izjemne humanosti, solidarnosti in dobrodelnosti. Zahvala zanj sta beseda hvala in zavedanje, da je naša kri pomagala pri zdravljenju, morda celo rešila življenje. Za potrebe v Sloveniji je potrebnih 350 darovanj na dan, krvodajalci skupaj letno darujejo 45 tisoč litrov krvi.

Na Kozjanskem vsako leto 15 akcij
Območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah v šestih občinah šmarske upravne enote letno organizira 15 krvodajalskih akcij. V registru ima 4.000 krvodajalcev, nekateri kri darujejo večkrat na leto, drugi bolj poredko. Letno v celjski transfuzijski center po podatkih sekretarke Milke Dobravc pošljejo do 900 litrov krvi. Krvodajalcem se v območnem združenju vsako leto zahvalijo na prireditvi, kjer vsem, ki so dosegli okroglo število darovanj krvi podelijo zahvale.

Daroval več kot 110-krat
Letos je takšnih krvodajalcev 134. V središču pozornosti sta bila sicer sinoči predvsem Vilim Majcenič iz Huma na Sotli, ki je kri daroval stokrat – prvič v vojski – in Janez Oprešnik iz Lesičnega, ki je prejel zahvalo za 110 darovanj krvi. „Kri darujem po štirikrat na leto, danes je številka tako še nekoliko višja, saj sem marca daroval že 112-ič,“ pravi Oprešnik. Krvodajalec je postal, ko je dopolnil 18 let, predvsem zato, ker je imel njegov ded levkemijo in je potreboval kri. „To je zatem postalo del mojega življenja,“ nam je povedal. Prisluhnite mu v spodnjem posnetku, kjer lahko prav tako slišite sekretarko Milko Dobravc, ki je spregovorila o krvodajalstvu v Obsotelju in na Kozjanskem. (AD)

Datoteke

Milka Dobravc o krvodajalstvu

Janez Oprešnik o krvodajalstvu