september 9, 2016

Žalčani so praznovali

V Žalcu so proslavili občinski praznik. Župan Janko Kos je z občinskimi priznanji nagradil najzaslužnejše občane. Naziv častnega občana je letos pripadel umetniku nemških korenin profesorju Petru Zimmermannu. 

Takole so se fotografskim objektivom nastavili letošnji občinski nagrajenci v Žalcu.

Spomin na zgodovinski dogodek
Da Žalčani praznujejo 6. septembra, ni naključje. Na ta dan leta 1868 je bil v kraju organiziran II. Slovenski tabor, kjer so zbrani poudarjali zbliževanje slovenskih pokrajin ter zvezo z ostalimi jugoslovanskimi narodi v takratni monarhiji. Po njem se imenuje tudi žalski hram kulture, kjer so pripravili letošnjo osrednjo slovesnost. Župan Janko Kos je letos podelil značke, plakete in grbe občine ter naziv častni občan. Plakete so prejeli Zora Adlešič, za uresničevanje ciljev društva vojnih invalidov, Pero Karlaš, za dolgoletno delo na področju športa v invalidski organizaciji, Kulturno društvo Petrovče, ob 40-letnici delovanja, Lokostrelski klub Žalec, ob 20-letnici, ter Moški pevski zbor Savinjski zvon iz Šempetra, ob 25-letnici delovanja. Občinski grbi so šli tokrat v roke podjetniku Danilu Basletu, fotografu Borisu Skalinu, kulturniku Božidarju Trnovšku in Šahovskemu klubu Žalec.

Priznanje podelil tudi predsednik Pahor
Najvišje priznanje, naziv častni občan, je letos pripadel kulturnemu umetniku nemških korenin Petru Zimmermannu. S svojimi prizadevanji za krepitev slovenske kulture v tujini je veliko pripomogel k utrjevanju Slovenstva. Veliko je s svojim ustvarjanjem in angažiranjem naredil tudi za občino Žalec, ki se mu je za to zahvalila s častnim nazivom. Podelila sta mu ga župan Janko Kos in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Nekaj utrinkov z osrednje slovesnosti si oglejte v spodnji galeriji. (NS)

Galerija slik