januar 11, 2017

Žalec bodo znova zavzela tolkala

Prihodnji konec tedna se bo v Žalcu začel 11. mednarodni festival tolkal BUMfest. Edini tovrstni festival v Sloveniji bo znova postregel s pestro vsebino in pisanim naborom nastopajočih. Organizatorji obljubljajo, da bo dogajanje zanimivo tako za ljubitelje tolkal kot zgolj za radovedneže.

Na odru Doma II. slovenskega tabora v Žalcu bo letos okoli 15 nastopajočih. (Foto: BUMfest)

Tokrat dva festivalska dneva
Festival tolkal, ki je lani praznoval desetletnico, bo tokrat namesto štiri trajal dva dni. Organizatorja, Zavod za kulturo, turizem in šport Žalec ter Slovenski tolkalni projekt, zagotavljata, da bo kljub temu vsebinsko zelo bogat. Na odru Doma II. slovenskega tabora bodo med 20. in 22. januarjem nastopile skupine in posamezniki iz Avstrije, Belgije, Danske, Hrvaške, Nemčije in Slovenije. Obiskovalci bodo uživali v nastopih danske zasedbe HabenGoods, ki tolkala izdeluje iz povsem vsakdanjih predmetov, kot so vodovodne cevi in posoda. Prisluhnili bodo belgijskemu triu BAM in mlademu perspektivnemu avstrijskemu bobnarju Nikiju Waltersdorferju, ki bo na odru sam, a bo zvenelo, kot da igra 30-članski orkester. Zanimivo dimenzijo bosta festivalu dodala Hrvata Filip Merčep in Nicolas Sinković, ki pri ustvarjanju združujeta tolkala in elektroniko. Manjkal ne bo niti prekaljeni bobnar, Nemec Claus Hessler, ki je v svoji karieri oder delil s številnimi znanimi glasbeniki. Nedeljsko dogajanje bodo popestrile delavnice, kjer bodo obiskovalci nabirali znanje o tolkalih in igranju nanje.

Uvod z razstavo
Začetek festivala bo napovedala prav posebna razstava, ki vrata odpira jutri. Nosi naslov Zveneče skulpture, obsega 19 kiparskih umetnin iz kamna in gline ter povezuje glasbeno in kiparsko umetnost. Njihova posebnost je, da je mogoče iz njih izvabiti zvoke. Avtorji razstave so akademski kiparki Alenka Vidrgar in Dragica Čadež ter akadenski slikar Boštjan Lapajne. Kako zvenijo skulpture, preizkusite v Savinovem likovnem salonu od 12. januarja do 13. februarja. (NS)

Galerija slik