oktober 26, 2017

Žalski Tehnos slovenska gazela leta

Družba Dnevnik je razglasila slovensko gazelo leta – najboljše hitro rastoče podjetje. Med šestimi finalisti iz vseh slovenskih regij je šla zmaga v naše kraje. Gazela leta je družinsko podjetje Tehnos iz Žalca.

Direktor žalskega Tehnosa Anton Kisovar o odnosu do dela pravi:

Vlaganja se obrestujejo
Tehnos izdeluje mulčerje in druge kmetijske stroje pod lastno blagovno znamko, pa tudi izdelke za belo tehniko ter za avtomobilsko in letalsko industrijo. Pot je začelo leta 1989, danes ustvarja milijonske prihodke. Lansko leto je imelo podjetje 12,8 milijona evrov prihodkov, petino več kot leto prej. Zaposluje 114 ljudi, posluje predvsem s tujino. Veliko denarja namenja razvoju in investicijam, tako pravkar gradi nove poslovne prostore. »Vlaganja so v Tehnosu znali unovčiti pri kupcih: v letih 2011–2016 so prodajo skoraj podvojili, s 7,2 na skoraj 13 milijonov evrov, in dosegli dodano vrednost 58.467 evrov na zaposlenega. Kar 92 odstotkov prodaje dosegajo na mednarodnih trgih, prisotni so v 35 evropskih državah. Donosnost kapitala je visoka, kar 25-odstotna,« je v obrazložitvi naziva zlata gazela leta 2017 zapisala strokovna komisija projekta Gazela.

Direktor: »Verjamem v ekipo«
»Hvala, hvala in še enkrat hvala za vsem, ki ste nas spoznali za zlato gazelo. To je lepo, hkrati pa nas obvezuje, da bomo naprej ostali še boljše. Zahvalil bi se vsem sodelavcem, ki mi stojijo ob strani. Verjamem v ekipo in prepričan sem, da imamo v Tehnosu dobro ekipo, znamo plavati na trgu in se vsakodnevno spopadati z največjo konkurenco,« je po prejemu zlate gazele leta dejal direktor Tehnosa Anton Kisovar. Kipec mu je izročil predsednik vlade Miro Cerar, ki je v svojem nagovoru med drugim izpostavil, da bo vlada nadaljevala davčno prestrukturiranje za izboljšanje konkurenčnosti slovenskih podjetij, novi zakon o spodbujanju investicij pa bo po njegovih besedah izenačil vse investitorje.

Srebro v Pivko, bron v Lendavo
Na slovesnosti so razglasili tudi srebrno in bronasto gazelo. Srebrna gazela je postal pivški Sitor stiskalnice, kipec bronaste gazele pa je odnesel lendavski Varis. Dnevnik v okviru projekta vsako leto oceni 500 najhitreje rastočih podjetij. »V letu 2016 so dosegla skupno prodajo v vrednosti 2,891 milijarde evrov. V letu 2011 so ta podjetja izkazovala skupno prodajo 1,540 milijarde evrov, kar pomeni, da so v petletnem obdobju povečala prodajo za 232 odstotkov. Skupaj so ta podjetja v letu 2016 ustvarila 242,4 milijona evrov dobička,« naštevajo v družbi Dnevnik. (AD)