november 28, 2018

Stara bremena Cinkarne še vedno vplivajo na ekološko stanje Ložnice in Hudinje

V Cinkarni Celje so predstavili rezultate zadnje okoljske analize, ki so jo izvedli na območju aktualne proizvodnje v Celju. Opravilo jo je nemško podjetje CDM Smith, ki je izdelalo oceno ekološkega tveganja za vodotoka Hudinja in Ložnica zaradi onesnažene podtalnice. Kaj so ugotovili?

Za sanacijske ukrepe, ki bodo potrebni, so v Cinkarni Celje zagotovili 5,8 milijona evrov. (Foto: Radio Štajerski val)

Viri pitne vode naj ne bi bili ogroženi
Rezultati zadnje analize, ki so jo opravili med letošnjim aprilom in novembrom, kažejo, da se je ekološko stanje rek poslabšalo, razlog so stara industrijska bremena. Tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič:



Rezultate analize je, ob predsedniku uprave in generalnem direktorju Tomažu Benčini, predstavila tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič.

Nemški strokovnjaki so analizo med drugim opravili na podlagi vzorčenja podtalnice, vzorčenja površinske vode na različnih lokacijah, vzorčili so tudi drobne vodne živali, ki so nepogrešljive za delovanje vodnih ekostistemov. Analiza je pokazala, da se poslabšanje ekološkega stanja Hudinje na območju pri mostu čez Kidričevo cesto kaže kot negativen vpliv na vodne rastline. Razlog sta cink in arzen, katerih izvor bodo še ugotavljali. Na lokaciji stika stare struge Voglajne z Ložnico pa manjka vrsta rakov, kar pripisujejo vtoku podtalnice, onesnažene z arzenom. Zdaj torej v Cinkarni načrtujejo ukrepe za izboljšanje stanja. Seličeva pravi:

Sanacijskih ukrepov, ki naj bi jih izvajali od 5 do 10 let, se bodo lotili takoj, ko bodo od pristojnih dobili vsa ustrezna dovoljenja. Zanje so v Cinkarni Celje zagotovili okoli 5,8 milijona evrov. Ob rezultatih zadnjih analiz sicer poudarjajo, da onesnaženje ni nevarno za zdravje ljudi. Prav tako naj onesnažena podtalnica ne bi ogrožala virov pitne vode. (NS)