Zasijala notranjost dvorca Štatenberg

30.11.2015

Peter Kociper upa, da bodo na novo opremljeni prostori na Dvorec Štatenberg pri Makolah privabili še več obiskovalcev.

Dvorec Štatenberg je dobil še lepšo podobo. V njem so namreč povsem na novo opremili šest grajskih salonov. Dragoceno pohištvo iz 18. stoletja sta odstopila zbiratelja starin Florjan Sušnik in Tanja Šubelj iz Ljubljane.

Sobane v stilu 18. stoletja
Dvorec Štatenberg, v lasti slovenjebistriškega podjetja Impol, je pod najemnikom Petrom Kociprom zasijal v novi podobi. „Viteško dvorano smo uredili v veliko plesno dvorano, na novo je urejena ženska soba, poleg nje je moška soba, ki smo jo poimenovali lovska soba, novo podobo sta dobila tudi beneški salon in beneška spalnica. Levo krilo dvorca pa se po novem ponaša tudi s knjižnico oz. glasbeno sobo, Anino sobo, sobo Marije Terezije in spominsko sobo,“ razlaga Kociper. Dragoceno opremo iz 18. stoletja sta za daljše časovno obdobje posodila ljubitelja in zbiratelja starin Florjan Sušnik in Tanja Šubelj iz Ljubljane. Zakaj prav dvorcu Štatenberg, je Kociper razkril na spodnji zvočni povezavi.

Muzej, restavracija, vinska klet
Najemnik Peter Kociper si želi, da bi baročni dvorec Štatenberg, eden najlepših v Sloveniji, z novimi vsebinami še bolje zaživel. Dvorec, ki ga letno obišče okoli štiri tisoč obiskovalcev, je od aprila do konca oktobra odprt ob koncih tedna, vnaprej napovedane skupine si ga lahko ogledajo čez vse leto. Ob vodenih ogledih muzejskih prostorov, med katerimi najbolj navdušuje baročna dvorana z edinstvenimi freskami, lahko obiskovalci obiščejo tudi grajsko restavracijo in grajsko vinsko klet. Kociper pa si prizadeva, da bi prostore dvorca oživili tudi s kulturnimi prireditvami in drugimi družabnimi dogodki. Eden takšnih je bil ob včerajšnjem odprtju novo opremljenih prostorov. Nekaj utrinkov v spodnji fotogaleriji. (tekst: SP, fotografije: Milan Sternad)

Peter Kociper o opremi
Štajerski val v sliki